Strakapoud jižní

Strakapoud jižní

Dendrocopos syriacus

Poznej druh strakapoud jižní podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Spíše vzácný

Strakapoud jižní je středně velký zástupce datlovitých, velmi podobný strakapoudu velkému. Pochází z oblasti východního Středomoří a jihovýchodní Evropy a obývá otevřenější krajinu se stromy, sady, parky i okraje lesů, často v blízkosti sídel. Hnízdí v dutinách stromů a živí se především hmyzem, doplňkově využívá plody.

Víš, že…?

  • Může vytvářet smíšené páry se strakapoudem velkým a vzniklá mláďata nesou znaky obou druhů.
  • Mláďata si krátce po vylétnutí dopřávají důkladnou koupel.

O druhu

Určování

Černobílý strakatý strakapoud podobný strakapoudu velkému, ale s velkou souvislou bílou plochou na líci a krku – černý „vous“ se zde nespojuje s týlním pruhem, takže chybí výrazný „krční kříž“. Červené partie (zejména podocasí) působí růžověji než u strakapouda velkého. Hlas bývá výrazně kňouravý.

Čeleď

Picidae

Velikost

Střední (drozd)

Barvy

černý, bílý, červený

O prostředí

Otevřená a mozaikovitá krajina s rozptýlenými stromy, sady, parky a zahrady, okraje lesů i lesní lemy; často v blízkosti lidských sídel.

Potrava

Převážně hmyz a jeho larvy, další drobní bezobratlí; doplňkově různé plody a bobule, které využívá i při krmení mláďat.

Chování

Tesá a využívá dutiny ve stromech, kde hnízdí; oba rodiče se střídají v sezení na vejcích i v krmení mláďat. Ozývá se kňouravým hlasem a bubnuje na rezonanční povrchy. V přírodě se mohou objevit i smíšené páry se strakapoudem velkým.

Zdroje

Podívej se také