Racek stříbřitý

Racek stříbřitý

Larus argentatus

Poznej druh racek stříbřitý podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Velmi vzácný

Racek stříbřitý je velký druh racka ze skupiny velkých bělohlavých racků, známý z pobřeží severozápadní Evropy a místy i z vnitrozemí. Dospělí ptáci mají bílou hlavu a tělo, šedý hřbet, šedá křídla s černou koncovou kresbou a žlutý zobák s červenou skvrnou; nohy jsou většinou světle růžové. Hnízdí v koloniích, je dlouhověký a velmi přizpůsobivý, často využívá i lidské prostředí. V Evropě se rozlišují dva poddruhy.

Víš, že…?

  • Umí pít slanou mořskou vodu; přebytečnou sůl vylučuje speciálními žlázami nad očima.
  • Bylo popsáno, že při lovu ryb používá kousky chleba jako návnadu.

Hlas

Volání
Hlas v letu

O druhu

Určování

Velký, robustní racek s bílou hlavou a tělem, šedým hřbetem a křídly zakončenými černou kresbou s bílými „zrcátky“. Zobák je žlutý s červenou skvrnou na spodní čelisti, nohy obvykle světle růžové; oko světlé. V prostém (zimním) šatu mívá na hlavě výrazné tmavé čárkování. Od racka středomořského se v terénu liší růžovou barvou nohou; od racka bělohlavého světlýma očima a kratším, silnějším krkem i zobákem a celkově mohutnější hlavou. Mladí ptáci jsou hnědě skvrnití a s věkem postupně získávají dospělé zbarvení.

Čeleď

Laridae

Velikost

Velký (vrána)

Barvy

bílý, šedý, černý, žlutý, červený

O prostředí

Nejčastěji obývá mořská pobřeží, ostrovy, skalní útesy, pláže, přístavy a ústí řek, ale často využívá i městské prostředí a člověkem pozměněná stanoviště. Místy proniká do vnitrozemí k velkým vodním plochám a na skládky či zemědělskou krajinu.

Potrava

Všežravec a oportunista: loví či sbírá ryby, měkkýše a korýše (schránky umí rozbíjet pouštěním z výšky), bere ptačí vejce a mláďata i drobné suchozemské obratlovce. Využívá odpad a zbytky z rybolovu; rostlinnou složku tvoří semena, kořínky, ovoce a mořské řasy.

Chování

Koloniálně hnízdící, monogamní druh s dlouhodobými páry; součástí toku je žadonění o potravu a synchronní pohyby hlav. Oba rodiče se podílejí na obraně hnízda, sezení a krmení mláďat, která ke krmení stimulují červenou skvrnou na rodičovském zobáku. Při shánění potravy uplatňuje širokou škálu taktik včetně „dupání“ k vytažení žížal a pouštění kořisti z výšky; hlasové projevy jsou hlasité a pronikavé. V rámci areálu podniká přesuny podle sezony a dostupnosti potravy.

Zdroje

Nahrávka: Sonothèque ADVL, XC953928, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/953928

Nahrávka: Sonothèque ADVL, XC707075, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707075

Podívej se také