Harmaalokki

Harmaalokki

Larus argentatus

Tunnista harmaalokki äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Harmaalokki on eurooppalainen laji, jonka levinneisyys painottuu Fennoskandiaan ja Itämeren ympäristöön, Länsi-Euroopan rannikoille sekä Islantiin. Se pesii meren saaristossa ja sisämaan suuremmilla järvillä. Harmaalokit ovat paikkalintuja tai lyhyen matkan muuttajia. Suomessa harmaalokin pesimäkanta on nykyään noin 30 000 paria, ja laji on harvinaisempi vain pohjoisimmassa Lapissa. Valtaosa suomalaisista harmaalokeista talvehtii eteläisellä Itämerellä. Pitkällä aikavälillä määrät ovat monin paikoin taantuneet tai pysyneet vakaina, joskin Pohjanlahdella on paikoin runsastumista ja etenkin syys- ja talvihavainnot ovat vähentyneet.

Tiesitkö tätä?

  • Niko Tinbergen osoitti 1940-luvulla, että poikaset nokkivat emon nokan punaista täplää, mikä laukaisee ruokkimisreaktion.
  • Harmaalokki on oppinut pesimään myös kerrostalojen katoilla kaupunkiympäristöissä.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Aikuinen harmaalokki on vaaleaselkäinen lokki: selkä tasaisen vaaleanharmaa, pää ja rinta valkeat, keltainen nokka jossa punainen täplä, ja jalat useimmiten vaaleanpunertavat; talvipuvussa päässä on harmaata viirutusta. Nuori lintu on valkean–ruskean–harmaan kirjava ja muistuttaa muita suuria nuoria lokkeja. Erottuu selkälokista tämän hyvin tumman selän ja keltaisten jalkojen perusteella.

Heimo

lokit

Koko

Iso (varis)

Värit

valkoinen, harmaa, musta, keltainen, punainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii meren saaristossa ja suuremmilla järvillä; viihtyy rannikoilla ja saarissa ja on sopeutunut myös kaupunkiympäristöihin pesimällä katoilla. Ruokailee monenlaisissa avoimissa ympäristöissä, kuten pelloilla, satamissa ja kaatopaikoilla.

Ruokavalio

Kaikkiruokainen: syö kalaa ja kalanperkeitä, äyriäisiä ja matoja, muiden lintujen munia ja poikasia, raatoja sekä ihmisperäistä jätettä; sulamattomat osat se oksentaa oksennuspalloina.

Käyttäytyminen

Pesii tyypillisesti yhdyskunnissa, mutta paikoin myös yksittäispareina. Talvehtii niin pohjoisessa kuin avovettä riittää, ja kovatuulisina päivinä muuttoa näkyy runsaasti. Haliaksella lajia havaitaan tasaisesti ympäri vuoden: keväällä pesimäpukuiset ensimmäiset muuttajat saapuvat usein jo helmi–maaliskuussa, päämuutto on maalis–huhtikuussa ja viimeisiä havaitaan vielä toukokuun alussa. Syysmuutto käynnistyy heinäkuun puolivälissä ja jatkuu pitkälle loppuvuoteen kahdella huipulla (syyskuun alussa sekä loka–marraskuun vaihteessa); alueella harmaalokki talvehtii säännöllisesti, kun avovettä riittää.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC953928, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/953928

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707075, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707075

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27750

Tutustu myös