Hvízdák eurasijský

Hvízdák eurasijský

Mareca penelope

Poznej druh hvízdák eurasijský podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Vzácný

Hvízdák eurasijský je středně velká plovavá kachna a jeden ze tří druhů hvízdáků. Hnízdí v severní Evropě a Asii a na zimu se stěhuje do mírnějších oblastí Evropy, severní Afriky a Asie. Samec v pestrém šatu je nápadný kaštanovou hlavou se světlým pruhem na temeni a pronikavým hvízdáním. Mimo hnízdění se často sdružuje do hejn a živí se převážně rostlinnou potravou.

Víš, že…?

  • Jeho české jméno odkazuje na časté hvízdavé volání samce.
  • Často využívá toho, co na hladinu vyzdvihnou jiné vodní ptáky, a rychle jim kořist přebírá.

Hlas

Zvuk

O druhu

Určování

Samec v pářicím šatu je šedý na těle s růžovou hrudí, má kaštanovou hlavu a nápadný světlý pruh přes čelo a temeno; v letu je zřejmé bílé křídelní pole a tmavší konec ocasu, často se ozývá hvízdáním. Samice je hnědě skvrnitá s teplým nádechem na bocích a hrudi a šedým zobákem; samec v prostém šatě se jí podobá. Od hvízdáka amerického se samec liší chyběním zelené skvrny u oka a celistvě kaštanovou hlavou se světlým temenním proužkem.

Čeleď

Anatidae

Velikost

Velký (vrána)

Barvy

šedý, hnědý, žlutý, bílý

O prostředí

Vyhledává větší stojaté či pomalu tekoucí vody s mělčinami, rozsáhlejší mokřady a promáčené louky s vyšší vegetací; mimo hnízdění využívá i umělé nádrže a někdy vodní plochy v sídlech.

Potrava

Převážně rostlinná potrava: vodní rostliny, řasy a trávy na březích i promáčených loukách; spásá na mělčinách i na souši a vytahuje rostliny z hladiny.

Chování

Mimo hnízdění je společenský a vytváří hejna. Samec se ozývá vysokým hvízdáním, samice hlubším, chraptivým hlasem. Hnízdí výhradně na zemi ve skrytu v husté vegetaci; na vejcích sedí samice. Na vodě pluje klidně a často se pase na okrajích vodních ploch.

Zdroje

Podívej se také