Bramborníček hnědý

Bramborníček hnědý

Saxicola rubetra

Poznej druh bramborníček hnědý podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Běžný

Bramborníček hnědý je malý pěvec z čeledi lejskovitých, typický obyvatel otevřené krajiny s vyšší trávou a posezy. Hnízdí široce v Evropě a západní Asii a na zimu odlétá do subsaharské Afriky. Samec má nápadný bílý nadoční proužek a teple oranžové hrdlo i hruď, samice je méně kontrastně zbarvená. Potravu loví nejčastěji krátkými výpady z vyvýšených míst na zem či v podletu.

Víš, že…?

  • Jde o monotypický druh, nemající uznávané poddruhy.
  • Samci často zpívají z vyvýšených stébel či kůlů flétnovitým, pronikavým zpěvem.

Hlas

Zpěv

O druhu

Určování

Malý, štíhlý pták se zřetelným bílým nadočním proužkem; samec má teple oranžové hrdlo a hruď, bělavé břicho a svrchu je skvrnitě hnědý. Samice a mladí jsou bledší a méně kontrastní. Od samice či mladého bramborníčka černohlavého se liší výraznějším bílým nadočním proužkem a bělejšími spodinami; často sedává vzpřímeně na stéblech či kůlech v otevřené krajině.

Čeleď

Turdidae

Velikost

Malý (vrabec)

Barvy

hnědý, oranžový, bílý, černý

O prostředí

K hnízdění preferuje vlhké louky a jiné otevřené biotopy s vyšší trávou a roztroušenými posedovými místy. Na tahu a mimo hnízdění využívá různé typy otevřené krajiny, včetně zemědělských ploch.

Potrava

Převážně hmyz a další bezobratlí včetně pavouků a měkkýšů; na podzim požírá i bobule. Kořist vyhlíží z vyvýšených posedů a sbírá ji na zemi nebo ji chytá v letu.

Chování

Často posedává na vrcholcích bylin, keřích či kůlech a odtud podniká krátké výpady za kořistí. Je tažný; samci zpívají z vyvýšených míst a ozývá se i pronikavými vábeními.

Zdroje

Nahrávka: Pascal Christe, XC479662, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/479662

Podívej se také