Medelhavstrut

Medelhavstrut

Larus michahellis

Känn igen medelhavstrut på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Mycket sällsynt

Den gulbenta truten är en stor, gråmantlad trut som främst häckar runt Medelhavet men även i Västeuropa, Nordafrika och Mellanöstern. Den behandlades tidigare som underart till gråtruten men skiljs bland annat på sina klargula ben. Den har spridit sig norrut i Europa, och vintertid ses den allt längre norrut. Liksom andra trutar är den en opportunistisk allätare som ofta häckar i kolonier. Vintertid ses den gulbenta truten ända upp till södra Sverige.

Visste du det här?

  • I flera kuststäder häckar den gulbenta truten numera på tak och andra byggnader.
  • Den gulbenta truten häckade för första gången i Storbritannien 1995.

Läte

Läte

Fakta om arten

Kännetecken

Stor, kraftig trut med klargula ben (gråtruten har rosa ben), något mörkare grå mantel än gråtruten, stor näbb och mer svart i vingspetsarna. Huvudet är nästan vitt även vintertid. Ungfåglarna liknar unga gråtrutar och kräver erfarenhet för att bestämmas.

Familj

Laridae

Storlek

Stor (kråka)

Färger

vit, grå, svart, gul, röd

Om livsmiljön

Klippiga kuster och havsöar, laguner och flodmynningar samt tak i kuststäder; utanför häckningen kuster, hamnar, stränder, soptippar och även inlandet.

Föda

Allätare som söker föda på stränder, fält och soptippar; tar fisk och smådjur och stjäl gärna mat från andra fåglar.

Beteende

Häckar oftast i kolonier, även på tak i kuststäder, och försvarar bo och ungar kraftfullt; lägger vanligen tre ägg på marken eller en klipphylla. Lätet är ett djupt, skrattande rop, mörkare och mer nasalt än gråtrutens.

Källor

Upptäck också