Tetrov hoľniak

Tetrov hoľniak

Lyrurus tetrix

Spoznaj druh tetrov hoľniak podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Vzácny

Tetrov hoľniak je stredne veľký kurovitý vták z čeľade bažantovité, typický obyvateľ lesov, okrajov lesa a lesostepí Palearktídy od západnej Európy po Sibír. Najznámejší je výrazným jarným tokaním samcov na tradičných tokaništiach. Podľa medzinárodného hodnotenia patrí medzi najmenej ohrozené druhy, no globálny trend populácie je klesajúci pre stratu vhodného prostredia a nevhodné lesnícke zásahy, miestami aj pre nadmerný lov.

Vieš, že…?

  • Samce pri tokaní roztvárajú výrazne lyrovitý chvost, naparujú sa a predvádzajú sa bublavými a syčivými hlasmi.
  • V zime dokáže nocovať v snehových norách, čo poskytuje tepelnú izoláciu pred mrazom.

Hlas

Zvuk

O druhu

Určovanie

Samec je nápadne čierny s modrastým leskom, má výrazný lyrovito vykrojený chvost, nápadnú bielu krídelnú pásku a červené obočnice; pri lete vyniknú biele podkrídlia. Samica je menšia, hnedo pásikovaná s jemným škvrnením a kratším mierne vykrojeným chvostom. Od hlucháňa hôrneho sa líši menšou veľkosťou, bielou krídelnou páskou a u samca typickým lyrovitým chvostom; od jariabka hôrneho je výrazne väčší a samce majú nápadné červené obočnice.

Čeľaď

Phasianidae

Veľkosť

Veľký (vrana)

Farby

čierny, biely, červený, modrý

O prostredí

Vyhľadáva mozaiku riedkych lesov, okrajov lesa, mladých porastov, holín, rašelinísk, vresovísk a lesostepí s dostatkom kríkov a bylín, pričom potrebuje aj otvorené plochy na tokaništia.

Potrava

Dospelé vtáky sa živia najmä rastlinnou potravou – púčikmi, listami, výhonkami, semenami a bobuľami; v zime aj ihličím. Kurčatá spočiatku prijímajú hlavne hmyz a iné drobné bezstavovce bohaté na bielkoviny.

Správanie

Je plachý a prevažne pozemný; vzlieta prudko a hlučne na krátke vzdialenosti, často s rýchlym klesavým letom. Hniezdi na zemi v plytkom hniezde skrytom v vegetácii. Na jar samce tokajú na otvorených miestach a mimo hniezdnej sezóny sa môžu združovať do menších kŕdľov.

Zdroje

Pozri si aj