Bučiačik močiarny

Bučiačik močiarny

Botaurus minutus

Spoznaj druh bučiačik močiarny podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Vzácny

Bučiačik močiarny je drobná, skrytá volavka s rozsiahlym areálom v palearktickej, etiópskej aj austrálskej oblasti. Obýva husté porasty trstiny a pálky pri stojatých či pomaly tečúcich vodách a väčšinu času sa zdržiava nepozorovane v vegetácii. Celosvetovo je hodnotený ako najmenej ohrozený druh, no dlhodobo čelí klesajúcemu trendu. V chladnejších častiach areálu je sťahovavý.

Vieš, že…?

  • Pri vyrušení zaujíma „trstinovú“ pózu – vystrelí krk, zdvihne zobák k oblohe a splýva so steblami.
  • Vďaka dlhým prstom vie prekvapivo obratne šplhať po steblách trstiny a pohybovať sa nad vodnou hladinou.

Hlas

Hlas v lete

O druhu

Určovanie

Najmenšia volavka v našom prostredí, pôsobí krátkokrko a komaktne; letí nízko nad rákosinami s rýchlym, sekaným mávaním. Samec má tmavý (až černastý) chrbát a temeno s kontrastne svetlým, okrovým panelom na krídle a svetlým spodkom tela; samica a mláďa sú hnedasté, silno pásikované a menej kontrastné. Vo vegetácii často splýva nehybnou pózou so zdvihnutým zobákom. Od oveľa väčšieho bučiaka veľkého sa líši miniatúrnou veľkosťou a svetlým krídlom; od iných volaviek je menší a skrytejší.

Čeľaď

Ardeidae

Veľkosť

Stredný (drozd)

Farby

hnedý, oranžový, čierny, biely

O prostredí

Uprednostňuje rozsiahle rákosiny a porasty pálky pri jazerách, rybníkoch, mokradiach, mŕtvych ramenách a pomaly tečúcich kanáloch; vyhovuje mu mozaika otvorenej vody a hustej emerznej vegetácie.

Potrava

Loví drobné rybky, obojživelníky (žubrienky a žaby), vodný hmyz a kôrovce; korisť striehne z okraja porastov alebo z posedov v trstine a bleskovo ju chytá dlhým zobákom.

Správanie

Správa sa skryto a je najaktívnejší za súmraku a v noci; často loví osamelo a prelietava nízko nad rákosinami krátkymi rýchlymi letmi. Hniezdo si stavia nízko v hustej vodnej vegetácii. Pri nebezpečenstve stuhne v napriamenej póze a spolieha sa na mimikry. V chladnejších oblastiach areálu migruje.

Zdroje

Pozri si aj