Bączek

Bączek

Botaurus minutus

Rozpoznaj gatunek bączek po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Dość rzadki

Bączek to najmniejsza czapla, zamieszkująca rozległy obszar Eurazji, Afryki i Australii; stwierdzano również lęgi na Nowej Kaledonii. Większość czasu spędza skrycie w gęstych trzcinach nad wodami, gdzie poluje głównie o zmierzchu i nocą. Gatunek nie jest globalnie zagrożony.

Czy wiesz, że?

  • W razie niebezpieczeństwa staje słupkiem z wyciągniętą szyją, naśladując kołyszące się trzciny.
  • Często „zawisa” nad wodą, trzymając się pojedynczej łodygi długimi palcami.

Głos

Głos w locie

O gatunku

Rozpoznawanie

Bardzo mała czapla o wyraźnym dymorfizmie: samiec z czarnym wierzchem i potylicą oraz płowożółtą głową, szyją i pokrywami skrzydłowymi; samica i młode brązowe, silnie prążkowane. W locie widoczne szerokie, zaokrąglone skrzydła z jasnymi pokrywami kontrastującymi z ciemnymi lotkami i grzbietem; zwykle przelatuje nisko nad trzcinami. Od bąka odróżnia go znacznie mniejszy rozmiar i kontrastowy wygląd samca.

Rodzina

Ardeidae

Wielkość

Średni (drozd)

Kolory

brązowy, pomarańczowy, czarny, biały

O siedlisku

Gęste szuwary trzcinowe i wikliny nad stawami, jeziorami, bagnami i starorzeczami; preferuje zwarte, podmokłe zarośla nad wodą.

Pożywienie

Wyłącznie mięsożerny; z zasiadki chwyta wodne i lądowe owady, drobne ryby oraz płazy, zwykle sięgając po zdobycz spomiędzy trzcin.

Zachowanie

Skryty i cichy, porusza się powoli po łodygach trzcin i rzadko przelatuje nisko nad szuwarami. Wykazuje postawę maskującą z pionowo wyciągniętą szyją; samiec odzywa się krótkim, szczekliwym „huw”.

Źródła

Zobacz też