Świstunka żółtawa

Świstunka żółtawa

Phylloscopus inornatus

Rozpoznaj gatunek świstunka żółtawa po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Pospolity

Świstunka żółtawa to mały, bardzo ruchliwy ptak z rodziny świstunek. Gniazduje w rozległej północnej części Azji, sięgając skrajnie wschodniej Europy, a zimuje w południowej i południowo‑wschodniej Azji. Gatunek uznawany jest za najmniejszej troski.

Czy wiesz, że?

  • Dawniej łączona w jeden gatunek ze świstunką ałtajską i umieszczana w różnych rodzajach.
  • Ma bardzo wysokie, lekko „sepleniące” głosy, a jesienią bywa wyjątkowo cicha.

Głos

Głos wabiący

O gatunku

Rozpoznawanie

Bardzo mała, o kulkowatej sylwetce, krótkim ogonie i delikatnym dziobie. Upierzenie szarawooliwkowe z nieco ciemniejszym wierzchem głowy i zielonkawożółtawym kuprem. Charakterystyczne są dwie wyraźne jasne pręgi na skrzydle (na średnich i dużych pokrywach), ciemny „panel” u nasady lotek drugiego rzędu oraz jasne krawędzie lotek, a także rozjaśnienia na trzeciorzędówkach. Mimo podobieństwa wielkością do mysikrólika nie ma jaskrawej pręgi na wierzchu głowy; od innych świstunek wyróżnia ją kontrastowy rysunek skrzydła.

Rodzina

Sylviidae

Wielkość

Malutki (mysikrólik)

Kolory

zielony, biały, żółty, brązowy

O siedlisku

Zadrzewione siedliska z gęstymi koronami drzew i krzewów, w których może sprawnie przeszukiwać liście i gałązki; korzysta także z zarośli i zadrzewień poza zwartymi lasami.

Pożywienie

Głównie drobne owady i inne bezkręgowce zbierane z liści i gałązek; część zdobyczy chwytana w powietrzu krótkimi podlotami.

Zachowanie

Niezwykle ruchliwa, żeruje wewnątrz koron drzew i krzewów, często na moment zawisa przy liściach; gatunek wybitnie wędrowny.

Źródła

Zobacz też