Siwerniak

Siwerniak

Anthus spinoletta

Rozpoznaj gatunek siwerniak po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Dość rzadki

Siwerniak to niewielki przedstawiciel pliszkowatych zasiedlający góry południowej i środkowej Europy oraz umiarkowaną Azję aż po Chiny. Preferuje wysokogórskie torfowiska, hale i kamieniste brzegi potoków; poza sezonem lęgowym schodzi niżej w okolice wód i torfowisk. Ma szarobrązowy wierzch, wyraźną białą brew i wiosną delikatny różowawy nalot na piersi. Żywi się głównie drobnymi owadami zbieranymi z ziemi.

Czy wiesz, że?

  • Bywał łączony w jeden gatunek ze świergotkiem nadmorskim i bagiennym.
  • Wyróżnia się trzy podgatunki siwerniaka, różniące się zasięgiem występowania.

Głos

Głos wabiący
Głos w locie

O gatunku

Rozpoznawanie

Nieco większy i masywniejszy od świergotka łąkowego; ubarwienie szarobrązowe z wyraźną białą brwią, skrzydła ciemnobrązowe z jasnymi paskami i rozjaśnionymi brzegami lotek trzeciorzędowych. Spód biały, w szacie godowej z różowawym nalotem na piersi; ogon ciemnobrązowy z białymi brzegami, nogi brązowoszare. Od świergotka nadmorskiego odróżnia go jaśniejszy spód i wyraźna biała brew, a od świergotka łąkowego bardziej szarawy ton i ogólnie solidniejsza sylwetka, częściej spotykana w środowiskach górskich.

Rodzina

Motacillidae

Wielkość

Mały (wróbel)

Kolory

brązowy, szary, biały, czarny

O siedlisku

Wysokogórskie torfowiska, hale i połoniny, płaty kosodrzewiny oraz kamieniste brzegi rzek i potoków; zimą także niżej położone obszary w pobliżu zbiorników wodnych i torfowisk.

Pożywienie

Drobne owady i inne bezkręgowce zbierane z ziemi; okazjonalnie niewielka ilość materii roślinnej.

Zachowanie

Żeruje głównie chodząc po ziemi, często podbiega i przysiada na kamieniach. Gniazdo zakłada na ziemi, zwykle w kępach traw między kamieniami lub pod osłoną korzeni; po sezonie lęgowym przenosi się na niższe wysokości w pobliże wody i torfowisk.

Źródła

Zobacz też