Pomurnik

Pomurnik

Tichodroma muraria

Rozpoznaj gatunek pomurnik po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Bardzo rzadki

Pomurnik to niewielki ptak górski i jedyny przedstawiciel rodziny pomurników, dawniej często łączony z kowalikami. Występuje w górach południowej i środkowej Europy oraz zachodniej i środkowej Azji, gdzie zasiedla strome, nagie ściany skalne. Charakterystycznie pełza po pionowych skałach i wachluje skrzydłami, ukazując intensywnie czerwone pokrywy. Obecnie wyróżnia się dwa bardzo podobne podgatunki: europejski i środkowoazjatycki.

Czy wiesz, że?

  • Nazwa naukowa i polska dosłownie odnoszą się do „biegacza po murach” – to rzadki wśród ptaków pleonazm.
  • Lot pomurnika bywa porównywany do motyla dzięki falistemu, trzepoczącemu machaniu skrzydłami z czerwonymi plamami.

O gatunku

Rozpoznawanie

Ma popielatoszare ciało, długi, cienki i lekko wygięty w dół dziób oraz ciemny ogon; skrzydła z wyraźnymi czerwonymi płatami i białymi kropkami na czarnych lotkach. Samiec w okresie godowym ma czarne gardło. Zachowanie pomaga w rozpoznaniu: pełzanie po pionowych skałach i „motylkowaty” lot przy skale. Od pełzaczy i kowalika odróżnia go brak przebywania na pniach drzew oraz charakterystyczne czerwone skrzydła widoczne w locie i podczas wachlowania.

Rodzina

Tichodromidae

Wielkość

Mały (wróbel)

Kolory

szary, czerwony, czarny, biały

O siedlisku

Strome klify, urwiska i wąwozy w strefie górskiej, z licznymi szczelinami i półkami skalnymi; poza lęgami częściej odwiedza niższe partie gór, sporadycznie korzysta też z kamiennych budowli przypominających naturalne skały.

Pożywienie

Zjada głównie drobne owady i pajęczaki wyciągane ze szczelin skalnych; zbiera je z powierzchni skał i spod kamieni, okazjonalnie chwytając bezkręgowce w krótkich lotach.

Zachowanie

Najczęściej widywany samotnie lub w parach; sprawnie pełza po pionowych ścianach, rytmicznie rozchyla skrzydła i ogon. Terytorialny w sezonie lęgowym, kontaktuje się wysokimi, czystymi gwizdami; poza lęgami wykonuje krótkie przemieszczenia na inne partie gór.

Źródła

Zobacz też