Perkoz rdzawoszyi

Perkoz rdzawoszyi

Podiceps grisegena

Rozpoznaj gatunek perkoz rdzawoszyi po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Rzadki

Perkoz rdzawoszyi to średniej wielkości, wędrowny ptak wodny z rodziny perkozów, znany z efektownych toków i pływających gniazd. Zamieszkuje rozległy pas od środkowej i wschodniej Europy przez Syberię i Zakaukazie po północną część Japonii, a także północną Amerykę. Zimą bywa widywany zarówno na wybrzeżach morskich, jak i na większych wodach śródlądowych. Globalnie uznawany jest za gatunek najmniejszej troski, choć lokalne trendy mogą być spadkowe.

Czy wiesz, że?

  • Jego donośny głos w okresie godowym przypomina rżenie konia lub kwiczenie świni.
  • Pisklęta często podróżują na grzbiecie rodziców, co pomaga im unikać drapieżników i wychłodzenia.

O gatunku

Rozpoznawanie

W szacie godowej wyróżnia się kasztanowoczerwoną szyją, białawymi policzkami i czarnym wierzchem głowy z dwiema kępkami piór tworzącymi „rogi”. W szacie spoczynkowej ma stonowane barwy i szaro-białą szyję. W locie ma mniejsze białe plamy na skrzydłach niż perkoz dwuczuby, co pomaga odróżnić oba gatunki; ogólny wygląd jest bardziej zwarty, z wyraźnie ciemnym wierzchem głowy i jasnymi policzkami.

Rodzina

Podicipedidae

Wielkość

Duży (wrona)

Kolory

czarny, brązowy, szary, biały, żółty

O siedlisku

Preferuje płytkie, częściowo zarośnięte zbiorniki słodkowodne, starorzecza, torfianki i wyrobiska. Zimą pojawia się także na wybrzeżach morskich oraz na dużych wodach śródlądowych bogatych w drobne ryby.

Pożywienie

W sezonie lęgowym żywi się głównie wodnymi bezkręgowcami i ich larwami; podczas wędrówek i zimowania chętnie zjada niewielkie ryby. Uzupełniająco pobiera też rośliny wodne, m.in. ramienice i rdestnice.

Zachowanie

Sprawny nurek, większość pokarmu zdobywa pod wodą. W okresie godowym wykonuje widowiskowe, synchroniczne pokazy z partnerem i wydaje donośne, charakterystyczne głosy. Buduje pływające gniazdo z obumarłych roślin; oboje rodzice wysiadują i opiekują się młodymi, które na początku często wożą na grzbiecie.

Źródła

Zobacz też