Kurhannik

Kurhannik

Buteo rufinus

Rozpoznaj gatunek kurhannik po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Pospolity

Kurhannik to duży myszołów zasiedlający rozległe, otwarte krajobrazy od południowo‑wschodniej Europy przez Bliski Wschód i Azję Środkową po północną Afrykę. Najbardziej północne populacje są wędrowne, a gatunek cechuje się wyraźnym polimorfizmem barwnym – od bardzo jasnych po ciemne odmiany. Poluje głównie na drobne ssaki i gady, gniazduje na skałach, drzewach, krzewach lub konstrukcjach antropogenicznych. W locie wyróżnia się długimi skrzydłami, rudawym ogonem i charakterystycznymi czarnymi plamami nadgarstkowymi.

Czy wiesz, że?

  • Systematyka kurhannika jest dyskusyjna; populacje z Sokotry i Wysp Zielonego Przylądka bywają różnie klasyfikowane.
  • Głos kurhannika przypomina głos myszołowa włochatego, lecz jest krótszy i łagodniejszy.

O gatunku

Rozpoznawanie

Większy i dłuższoskrzydły niż myszołów wschodni. W locie widoczne: jasnorudawy ogon (często z ciemniejszą końcówką), wyraźne czarne plamy nadgarstkowe, czarne pasy końcowe skrzydeł oraz białe nasady zewnętrznych lotek od spodu. U odmiany jasnej głowa i pierś są wyraźnie jasne, brzuch stopniowo ciemnieje; młode mają szaropłowy, prążkowany ogon. Odmiana ciemna jest jednoliciej ciemna na tułowiu z jasnymi prążkami na lotkach i sterówkach; część ptaków (zwłaszcza z Afryki Płn.) ma rdzawy brzuch i „nogawice.”

Rodzina

Accipitridae

Wielkość

Duży (wrona)

Kolory

brązowy, pomarańczowy, biały, żółty, czarny

O siedlisku

Otwarte siedliska: stepy, półpustynie, tereny kamieniste oraz luźne, przerzedzone lasy z polanami; miejscami wykorzystuje klify i urwiska, a w krajobrazie kulturowym także słupy i inne konstrukcje.

Pożywienie

Głównie drobne ssaki, takie jak suwaki, szczury, ryjówki, młode króliki i zające, a także szczekuszkowate; uzupełniająco drobne gady.

Zachowanie

Najczęściej czatuje na wyniesieniach lub żeruje, krążąc nad otwartym terenem; lot z długimi, szerokimi skrzydłami i spokojnym szybującym profilem. Zwykle małomówny. Gniazda używa przez kolejne sezony, naprawiając je; oboje partnerzy opiekują się młodymi. Populacje z północy są częściowo wędrowne.

Źródła

Zobacz też