Biegus zmienny

Biegus zmienny

Calidris alpina

Rozpoznaj gatunek biegus zmienny po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Bardzo pospolity

Biegus zmienny to niewielki, liczny siewkowy z rodziny bekasowatych, gniazdujący w strefie tundry i na podmokłych bezdrzewnych terenach północy Eurazji i Ameryki Północnej. Po sezonie lęgowym migruje na wybrzeża, gdzie tworzy liczne stada i żeruje na mulistych odsłonięciach pływów. Jego wygląd zmienia się sezonowo: w szacie godowej wyróżnia się czarną plamą na brzuchu, a w spoczynkowej jest bardziej szarawy. To najpospolitszy z biegusów, dobrze przystosowany do życia na granicy lądu i wody.

Czy wiesz, że?

  • Poza lęgami potrafi tworzyć widowiskowe, ciasno zsynchronizowane stada wykonujące nagłe zwroty w powietrzu.
  • U biegusów zmiennych obserwowano „adopcję” piskląt spoza własnego lęgu.

Głos

Głos w locie

O gatunku

Rozpoznawanie

Niewielki, krępy siewkowy wielkości szpaka z czarnymi nogami i czarnym, lekko w dół wygiętym dziobem dłuższym od głowy. W szacie godowej rdzawobrązowy wierzch i wyraźna czarna plama na brzuchu (cecha odróżniająca od podobnych gatunków), w spoczynkowej szarawy grzbiet i biały spód z delikatnym kreskowaniem na piersi; młode pozbawione czarnej plamy i z jasnymi obrzeżeniami piór na grzbiecie. W locie widoczny wyraźny biały pas na skrzydłach i jasne obrzeżenie kupra. Od innych małych biegusów odróżnia go połączenie lekko zakrzywionego dzioba, proporcjonalnie krótszych nóg i czarnej plamy na brzuchu w szacie godowej.

Rodzina

Scolopacidae

Wielkość

Średni (drozd)

Kolory

brązowy, biały, czarny

O siedlisku

Na lęgach zasiedla tundrę, torfowiska i bezdrzewne, wilgotne tereny; poza sezonem wybiera wybrzeża wód słodkich i słonych, ujścia rzek, płycizny i błotniste brzegi, rzadziej pojawia się w głębi lądu.

Pożywienie

Żeruje w miękkim mule, zbierając drobne bezkręgowce: robaki, larwy owadów, ślimaki, małże, skąposzczety i drobne skorupiaki; uzupełnia dietę zielonymi częściami roślin.

Zachowanie

W okresie lęgowym samiec wykonuje tokowe loty i przygotowuje kilka dołków gniazdowych, a oboje rodzice wysiadują i opiekują się młodymi. Poza lęgami jest to ptak towarzyski, żerujący i nocujący w stadach; w locie stada często gwałtownie zmieniają kierunek. Komunikuje się krótkimi, brzęczącymi i perlistymi głosami.

Źródła

Zobacz też