Polarmåke

Polarmåke

Larus hyperboreus

Kjenn igjen polarmåke på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Vanlig

Polarmåke (Larus hyperboreus) er en stor, svært lys måke fra arktiske områder. Den hekker i kolonier i bratte fjellvegger og på små øyer, men kan også hekke enkeltvis. Arten er en opportunist som beiter i overflaten og utnytter en rekke matkilder, fra fisk til åtsler. Et tydelig kjennetegn er at den mangler svart på vingespissene i alle drakter.

Visste du?

  • Polarmåka kan ta nyfødte selunger når anledningen byr seg.
  • Den mangler svart på vingespissene i alle drakter, noe som er uvanlig blant store måker.

Om arten

Kjennetegn

Svært stor og kraftig, gjennomgående lys måke. Voksen har lys grå mantel, hvit kropp og helt lyse (hvite) vingespisser uten svart; kraftig gult nebb med rød flekk og rosa bein. Ungfugl er jevnt lys brunbeige uten mørke vingespisser. Skilles fra svartbak ved manglende svarte vingespisser og mye lysere inntrykk, og fra grønlandsmåke ved større størrelse og kraftigere nebb.

Familie

Laridae

Størrelse

Svært stor (svane)

Farger

hvit, grå, gul

Om leveområdet

Knyttet til kyst og hav i arktiske og subarktiske strøk, med hekking i klipper og på små øyer; ellers langs kyst, ved iskanter og til havs.

Føde

Fisk og andre marine organismer tatt i overflaten, samt egg og unger av sjøfugl, åtsler og avfall.

Atferd

Opportunistisk overflatebeiter som ofte følger kystlinjer og sjøis, og kan samle seg i løse flokker med andre måker. Hekker vanligvis i kolonier, men par kan også hekke spredt; både plyndrer og skaffer seg mat ved å søke, stjele og scavengere.

Kilder

Se også