Musvåk

Musvåk

Buteo buteo

Kjenn igjen musvåk på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Svært vanlig

Musvåk (Buteo buteo) er en mellomstor rovfugl i våkeslekten, utbredt over store deler av Vest- og Sentral-Eurasia. Den viser stor variasjon i fjærdrakt og består av flere underarter, og noen bestander trekker og overvintrer lenger sør. Den svever ofte høyt på termikk over åpne landskap og jakter hovedsakelig små pattedyr.

Visste du?

  • Fjærdrakten varierer fra nesten hvit til nesten helt mørk, med mange mellomformer.
  • Ropet beskrives ofte som et mjauende «Hi-æææ».

Lyd

Lokkelyd
Varsellyd

Om arten

Kjennetegn

Mellomstor våk med korte, brede vinger og rett avskåret hale. Fjærdrakten er svært variabel, men ofte brun overside, lyst brystbånd, grålig hale med flere tverrbånd og tydelig mørkt endebånd, samt mørke flekker ved «håndleddet» på undersiden av vingen. I glideflukt holdes vingene i en svak V. Skilles fra fjellvåk ved at denne er litt større og langvinget med alltid hvit overgump og ofte mørkt bukfelt; vepsevåk virker mer slank, har smalere hale og et mindre, mer dueaktig hode med gule øyne.

Familie

Accipitridae

Størrelse

Stor (kråke)

Farger

brun, hvit, gul, svart

Om leveområdet

Foretrekker åpne landskap og kulturlandskap med eng, beitemarker og spredte trær eller små skogholt. Forekommer fra lavlandet til fjellområder, og bruker om vinteren også åpne marker, stepper og våtmarker.

Føde

Fortrinnsvis smågnagere; tar også amfibier, åtsler, ormer/reptiler og av og til fugleunger, og kan tidvis stjele bytte fra andre rovfugler.

Atferd

Svever ofte med vingene i en svak V og bruker termiske luftstrømmer til langvarig sirkling; flyr ellers med stive, rolige vingeslag. Jakter ved sveving eller fra utkikksposter. Stemmen er et høyt, mjauende rop.

Kilder

Se også