Vihermehiläissyöjä

Vihermehiläissyöjä

Merops persicus

Tunnista vihermehiläissyöjä äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Vihermehiläissyöjä on värikäs, hoikkarakenteinen mehiläissyöjä, joka pesii Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä itäisestä Turkista Kazakstaniin ja Intiaan. Se on voimakkaasti muuttava ja talvehtii pääosin trooppisessa Afrikassa, vaikka osa Sahelin populaatioista on paikkalintuja; harhailijoita tavataan toisinaan kauempanakin. Yksittäisiä vihermehiläissyöjiä tavataan harhailijoina joskus Suomessakin.

Tiesitkö tätä?

  • Vihermehiläissyöjä kaivaa pesäpaikalleen 1–3 metrin pituisen tunnelin hiekkatörmään.
  • Pyrstön kaksi keskimmäistä sulkaa venyvät piiskamaisiksi ulokkeiksi.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen, yleisväriltään vihreä mehiläissyöjä, jolla on siniset posket, oranssi leuanalus ja musta, valkoreunainen silmäjuova. Nokka on musta, ja kaksi keskimmäistä pyrstösulkaa pitenee piiskamaisiksi. Sukupuolet ovat samanvärisiä; nuoret ovat himmeämpiä. Sekoittuu lähinnä mehiläissyöjään, joka on yleisilmeeltään kirjavampi; vihermehiläissyöjän selvästi vihreä yleissävy ja siniset posket auttavat erottamaan lajit.

Heimo

mehiläissyöjät

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

vihreä, keltainen, sininen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii subtrooppisilla puolikuivilla alueilla ja puoliaavikoilla, joilla kasvaa harvakseltaan puita kuten akaasioita. Pesäpaikkoina ovat hiekkatörmät, penkereet ja matalat jyrkänteet. Talvehtii avoimissa metsissä ja ruohomailla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa lentäviä hyönteisiä: mehiläisiä, ampiaisia ja herhiläisiä sekä runsaasti sudenkorentoja; lisäksi sirokorentoja ja harsokorentoja. Saalis napataan lennosta avoimelta tähystyspaikalta, usein puhelinlangalta.

Käyttäytyminen

Metsästää syöksähdyksin avoimelta istumapaikalta ja palaa takaisin saaliin kanssa. Pesii yksittäin tai yhdyskunnissa, joskus mehiläissyöjän seurassa; kaivaa pitkän käytävän hiekkatörmään ja munii 4–8 valkoista munaa. Molemmat emot hautovat ja hoitavat poikasia.

Lähteet

Tutustu myös