Uivelo

Uivelo

Mergellus albellus

Tunnista uivelo äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Uivelo on Euraasian taigavyöhykkeen koskelo, jonka pesimäalue ulottuu Pohjois-Fennoskandiasta Siperian itäosiin. Se pesii puunkolossa tai suuressa pöntössä ja suosii matalia runsaskasvuisia järviä sekä karuja järviä, suoallikoita ja joenvarsia. Uivelo on lähimuuttaja: Euroopassa pesivä kanta talvehtii Itämerellä sekä Länsi- ja Keski-Euroopassa, ja talvehtijoiden määrät pohjoisella Itämerellä ovat kasvaneet leudontuvien talvien myötä. Suomessa uivelo pesii pääosin Tornion ja Kainuun seuduilta pohjoiseen, etelämpänä epäsäännöllisesti.

Tiesitkö tätä?

  • Uivelon kevätmuutto on Haliaksella aikaistunut seurantajakson aikana keskimäärin noin 20 vuorokaudella.
  • Uivelo on sukunsa ainoa laji.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Telkkää hieman pienempi koskelo. Koiras on silmiinpistävän mustavalkoinen: valkea yleisväri, musta silmänympäryslaikku, takaraivon viirut ja selän juovat; naaralla päälaki ja niska ovat punaruskeat, posket valkoiset ja selkä harmaa.

Heimo

sorsat

Koko

Iso (varis)

Värit

valkoinen, musta, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii puunkolossa tai suuressa pöntössä; suosii matalia, runsaskasvuisia järviä, mutta myös karuja järviä, suoallikoita ja joenvarsia. Talvehtii rannikkovesillä ja suurilla sulilla vesillä.

Ruokavalio

Syö pieniä kaloja ja muita pieniä vesieläimiä, ja etsii ravintoa usein matalasta vedestä ruovikoiden reunamilta.

Käyttäytyminen

Lähimuuttaja, joka talvehtii niin pohjoisessa kuin avovettä riittää ja voi kerääntyä talvella parviksi sulapaikoille. Haliaksella uivelo on säännöllinen läpimuuttaja ja talvehtija. Kevätmuutto alkaa maaliskuussa ja jatkuu huhtikuun loppuun, kesällä laji on alueella harvalukuinen, ja syysmuutto käynnistyy usein vasta lokakuun puolella. Talvisin uiveloja nähdään erityisesti, kun sisäsaaristo jäätyy mutta Hankoniemen edusta pysyy avoimena, ja alueelle on ajoittain kerääntynyt yli viidenkymmenen linnun parvia.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26438

Tutustu myös