Mustapääkerttu

Mustapääkerttu

Sylvia atricapilla

Tunnista mustapääkerttu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Mustapääkerttu pesii laajalla alueella Välimeren alueelta eteläiseen Fennoskandiaan ja Lähi-idästä Uralin juurille. Se talvehtii läntisessä Euroopassa, Välimeren alueella sekä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Laji suosii runsaan aluskasvillisuuden lehtoja ja sekametsiä. Suomessa mustapääkertun yhtenäinen pesimäalue yltää idässä Pohjois-Karjalaan ja lännessä Oulun seudulle. Suomessa laji on säännöllinen, mutta hyvin harvalukuinen talvehtija.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella mustapääkerttukoiraat saapuvat keväällä keskimäärin seitsemän vuorokautta ennen naaraita.
  • Mustapääkertun kevätmuutto aikaistui seurantajakson aikana keskimäärin 14 vuorokautta.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienehkö kerttu, jonka koiraalla on selvä musta päälaki ja naaraalla sekä nuorilla punaruskea päälaki; perusväritys harmaanruskea yläpuolelta ja vaaleampi vatsapuoli. Ääntelyyn kuuluu terävä naksahteleva kutsu, ja laulu alkaa usein pehmeällä lavertelulla, joka kohoaa kirkkaiksi, huilumaisiksi vihellyksiksi. Päälaen väri erottaa lajin helposti muista kertuista.

Heimo

kertut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

harmaa, musta, ruskea, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Runsaan aluskasvillisuuden lehdot ja sekametsät, erityisesti rehevät puronnotkot, sekä puistot ja vesakkoiset harvennetut metsät.

Ruokavalio

Pesimäaikaan syö pääasiassa hyönteisiä ja hämähäkkejä; muina aikoina runsaasti marjoja ja hedelmiä. Talvella voi hyödyntää ruokintapaikoilla esimerkiksi rasvaa ja pähkinämursketta.

Käyttäytyminen

Yömuuttaja, jonka syysmuuttokausi on pitkä. Koiraat saapuvat keväällä keskimäärin ennen naaraita, ja nuoret naaraat aloittavat syysmuuttonsa hieman ennen nuoria koiraita; muuttonopeus ja ajoitus vaihtelevat lämpötilojen mukaan. Osa Keski-Euroopan linnuista on alkanut talvehtia Brittein saarilla. Haliaksella ensimmäiset mustapääkertut saapuvat huhtikuun puolivälin jälkeen ja päämuutto ajoittuu toukokuun loppuun. Syysmuutto voimistuu elokuun puolivälin jälkeen ja huipentuu syyskuun alkupuolella; viimeisiä havaitaan vielä marras–joulukuussa. Suomessa rengastetut mustapääkertut suuntaavat talvehtimisalueilleen Välimeren itäosien kautta.

Lähteet

Ääni: Carlos Andre, XC241427, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/241427

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707323, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707323

Ääni: Benoît Van Hecke, XC546697, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/546697

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33934

Tutustu myös