Töyhtötiainen

Töyhtötiainen

Lophophanes cristatus

Tunnista töyhtötiainen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Töyhtötiainen esiintyy läntisellä palearktisella alueella, levinneisyyden yltäessä Espanjasta ja Italiasta Keski-Eurooppaan, Länsi-Venäjälle ja Fennoskandiaan. Se on havumetsien paikkalintu. Suomessa töyhtötiainen tavataan eteläisessä Suomessa, ja laji on harvalukuinen Oulun ja Kuusamon pohjoispuolella; tuoreimman Lintuatlaksen esittämä kannanarvio on 200 000–400 000 paria. Pitkäaikaisaineisto osoittaa lajin taantuvan, ja uusimmassa uhanalaisuusarviossa töyhtötiainen on luokiteltu vaarantuneeksi.

Tiesitkö tätä?

  • Töyhtötiainen piilottaa talvivarastoja kaarnan rakoihin ja jäkälän alle.
  • Töyhtötiainen ei juuri ylitä merialueita ja liikkuu huomattavasti lyhyempiä matkoja kuin esimerkiksi kuusitiainen.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni tiaislintu, jolla on selvä raidallinen töyhtö, musta kaularengas ja mustanvalkea pää. Selkä harmaanruskea ja alapuoli kellanvalkea; sukupuolet ovat samanvärisiä. Erottuu muista tiaisista töyhdön ja kaularenkaan ansiosta; esimerkiksi kuusitiaisella ei ole töyhtöä, vaan tumma päälaki ja valkea niskalaikku.

Heimo

tiaiset

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, musta, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Havupuuvaltaiset metsät, erityisesti vanhat kalliomänniköt; pesintä edellyttää lahopuuta koloiksi. Karttaa laajoja aukeita.

Ruokavalio

Syö siemeniä, katajanmarjoja, hyönteisiä ja hämähäkkejä; käy talvisin myös lintulaudoilla.

Käyttäytyminen

Ei vaella yhtä voimakkaasti kuin muut tiaiset, ei juuri ylitä merialueita ja liikkuu lyhyempiä matkoja; muutto alkaa usein auringonnousun jälkeen ja jatkuu pitkälle iltapäivään. Talvella liikkuu sekaparvissa muiden tiaisten kanssa ja varastoi ravintoa. Haliaksella töyhtötiaista havaitaan ympäri vuoden; alueella talvehtii säännöllisesti muutamia yksilöitä ja laji kuuluu vakituiseen pesimälajistoon. Kevätmuutto ajoittuu maaliskuun lopulle–huhtikuun alkuun, syysmuutto käynnistyy elokuun lopulla ja päämuutto on syyskuun jälkipuoliskolla.

Lähteet

Kuva: Alexis Lours, CC BY 4.0 https://www.gbif.org/occurrence/5938352331

Ääni: Joost van Bruggen, XC433387, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/433387

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.34553

Tutustu myös