Töyhtöhyyppä

Töyhtöhyyppä

Vanellus vanellus

Tunnista töyhtöhyyppä äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Töyhtöhyyppä on laajalla alueella Euraasiassa tavattava lähimuuttaja, jonka levinneisyys kattaa lähes koko Euroopan sekä Kazakstanin, Mongolian ja Keski- ja Itä-Venäjän. Eurooppalaiset linnut talvehtivat pääasiassa Länsi-Euroopassa ja Välimeren ympäristössä. Suomessa töyhtöhyypän yhtenäinen levinneisyys ulottuu Kainuuseen ja eteläiseen Lappiin, ja pesimäkannaksi arvioidaan 70 000–120 000 paria.

Tiesitkö tätä?

  • Töyhtöhyypän kevätmuutto aikaistui 1980-luvulta 2010-luvulle, mutta on 2020-luvulla viivästynyt.
  • Takatalvien pakomuutot näkyvät Haliaksella äkillisinä suurina muuttosummina.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Helposti tunnistettava pitkästä, kapeasta töyhdöstä, mustavalkoisesta yleisvärityksestä (selkä lähemmin katsottuna vihreänhohtoinen) ja leveistä, pyöreäkärkisistä siivistä. Lennossa siivet näyttävät laajoilta ja pyöristyneiltä, ja ääni on pitkä, korkeasävyinen naukuminen.

Heimo

kurmitsat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

musta, valkoinen, vihreä, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Avoimet, matalakasvuiset ja melko kosteat alueet, kuten pellot, niityt ja avosuot; talvella avoimet pellot ja lietteet.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä, nilviäisiä, matoja ja muita pieniä selkärangattomia. Etsii ravintoa pelloilta ja lietteiltä, voi kuutamoöinä ruokailla myös yöllä ja polkee toisinaan maata jalallaan houkutellakseen lieroja pintaan.

Käyttäytyminen

Muuttaa päiväsaikaan, usein suurinakin parvina. Kevätmuutto alkaa varhain, ja syysmuutto on sitä vaatimattomampaa; takatalvet voivat aiheuttaa pakomuuttoja. Pesimäaikana ääntelee runsaasti, koiras esittää näyttäviä soidinlentoja, ja emot puolustavat pesää ja poikasia äänekkäästi ja rohkeasti. Haliaksella kevätmuutto alkaa usein jo maaliskuun alkupuolella (leutoina talvina jo helmikuun lopulla) ja painottuu maaliskuun loppuun ja huhtikuun alkupuolelle; syysmuutto on vaatimattomampaa, ja yksilöitä levähtää paikoitellen vielä myöhään syksyllä.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC919264, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/919264

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27527

Tutustu myös