Törmäpääsky

Törmäpääsky

Riparia riparia

Tunnista törmäpääsky äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Törmäpääsky on hyvin laajalle levinnyt laji, joka pesii suuressa osassa Euraasiaa ja Pohjois-Amerikkaa. Euraasialaiset linnut talvehtivat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa, amerikkalaiset Väli- ja Etelä-Amerikassa. Kannat ovat monin paikoin taantuneet pesimäpaikkojen katoamisen, hyönteismyrkkyjen käytön sekä talvehtimisalueiden kuivuuden vuoksi. Suomessa törmäpääsky pesii lähes koko maassa, puuttuen lähinnä saaristosta. Suomessa kanta on taantunut voimakkaasti.

Tiesitkö tätä?

  • Törmäpääsky kaivaa pesäkäytävänsä itse pystysuoraan hiekkatörmään; käytävä voi olla yli puolen metrin pituinen.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni pääsky, jonka selkä on ruskeanharmaa ja alapuoli vaalea, keskellä selvä ruskea rintavyö; pyrstö on lovipäinen. Ääni on rahiseva. Erottuu haarapääskystä pitkien pyrstöjouhien ja punaruskeiden sävyjen puuttuessa, ja räystäspääskystä valkoisen yläperän puuttuessa ja selkeän rintavyön perusteella.

Heimo

pääskyt

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Melko sidoksissa veteen; tavataan usein järvien ja jokien läheisyydessä. Pesii pystysuorissa hiekka- ja soratörmissä, kuten hiekkakuopissa ja joentörmissä.

Ruokavalio

Hyönteissyöjä, jonka ravinto koostuu erityisesti surviaissääskistä ja muista vesistöissä kehittyvistä hyönteisistä; saalistaa lennossa usein järvien ja jokien yllä.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka pesii yhdyskunnissa kaivaen pesäkäytäviä hiekkatörmiin ja saalistaa ilmassa vesistöjen yllä. Haliaksella kevätmuuttoa havaitaan toukokuulta kesäkuun alkuun, ja syysmuutto käynnistyy heinäkuun puolivälissä huipun ajoittuessa elokuulle.

Lähteet

Ääni: Pascal Christe, XC487832, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/487832

Ääni: Sonothèque ADVL, XC931385, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/931385

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32120

Tutustu myös