Taigakirvinen

Taigakirvinen

Anthus hodgsoni

Tunnista taigakirvinen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Taigakirvisen levinneisyys ulottuu Uralin länsipuolelta laajalle Venäjän itäosiin, Japaniin, Kiinaan ja Mongolian pohjoisosiin, ja se talvehtii pääosin eteläisessä Aasiassa. Euroopassa se on harvinainen syysharhailija. Suomessa laji on jokavuotinen satunnaisharhailija, jonka havainnot painottuvat syyskuun lopun ja marraskuun alun välille; suurin osa havainnoista on länsirannikolta ja lounaisesta saaristosta, esimerkiksi Säpistä, Norrskäriltä, Tankarista, Lågskäriltä, Jurmosta ja Utöstä. Haliaksella taigakirvinen on havaittu vuoteen 2022 mennessä kolmesti.

Tiesitkö tätä?

  • Lajin entinen suomenkielinen nimi oli intiankirvinen.
  • Takavarpaan kynsi on lyhyt ja käyrä, toisin kuin useimmilla muilla kirvisillä.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pituus noin 14–15,5 cm; habitukseltaan hyvin metsäkirvistä muistuttava ja ääniltään samankaltainen. Erottuu useimmista muista kirvisistä lyhyen ja käyrän takavarpaan kynnen perusteella (kuten metsäkirvisellä).

Heimo

västäräkit

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, musta, vihreä

Elinympäristön kuvaus

Taigan harvapuustoiset havumetsät; pesii lisäksi koivikoissa, lepikoissa ja lehtikuusikoissa.

Ruokavalio

Kesällä hyönteisiä ja muita selkärangattomia, talvella myös siemeniä; ruokailee maassa.

Käyttäytyminen

Liikkuu ja etsii ravintoa maassa; äänet ja laulu muistuttavat hyvin paljon metsäkirvisen ääniä.

Lähteet

Ääni: Teet Sirotkin, XC1178530, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1178530

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32215

Tutustu myös