Pilkkasiipi

Pilkkasiipi

Melanitta fusca

Tunnista pilkkasiipi äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Pilkkasiipi on euraasialainen merisorsa, jonka pesimäalueet keskittyvät Fennoskandian pohjoisosiin, Itämerelle sekä Venäjän pohjois- ja keskiosiin; pieniä pesimäpopulaatioita on myös Kaukasuksella. Laji on luokiteltu maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi, ja Itämeren kanta on taantunut voimakkaasti; uhkina ovat metsästys muuttoreiteillä ja talvehtimisalueilla, öljypäästöt sekä pesimäalueilla erityisesti minkki, lisäksi ilmastonmuutos heijastuu keväiden aikaistumisen kautta. Suomessa pilkkasiipi pesii merialueilla ja Pohjois-Suomessa Kainuusta pohjoiseen, ja pesimäkanta on 9 000–11 000 paria. Laji on luokiteltu Suomessa vaarantuneeksi.

Tiesitkö tätä?

  • Pilkkasiiven kevätmuutto aikaistui keskimäärin kymmenellä vuorokaudella seurantajakson aikana.
  • Minkin pitkäaikainen ja säännöllinen poistaminen saaristoalueilta on auttanut pilkkasiipikantoja elpymään.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiras on lähes kauttaaltaan musta, siivissä on valkoiset laikut ja silmän alla valkea täplä; nokka on paksu ja keltainen. Naaras ja nuori ovat tummanruskeita, poskella on vaalea täplä ja siiven yläpinnalla laaja valkoinen kuvio; nokka on harmahtava.

Heimo

sorsat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

musta, valkoinen, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Pesii merellä ulko- ja välisaaristossa sekä pohjoisessa kirkasvetisillä järvillä ja lammilla. Ulkosaaristossa pesii tyypillisesti luotojen katajikoiden ja muun kasvillisuuden suojassa.

Ruokavalio

Syö pääasiassa nilviäisiä, kuten simpukoita ja kotiloita, jotka se hakee sukeltamalla.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka talvehtii merialueilla niin pohjoisessa kuin avovettä riittää. Syysmuutto on kevätmuuttoa vaatimattomampaa. Haliaksella pilkkasiipeä tavataan säännöllisenä läpimuuttajana, harvalukuisena pesimälajina ja talvehtijana. Kevätmuutto alkaa maalis–huhtikuun taitteessa, päämuutto on toukokuussa ja kevätliikehdintä hiipuu kesäkuun puolivälissä; syksyllä pilkkasiipiä havaitaan säännöllisesti aina joulu–tammikuulle asti.

Lähteet

Tutustu myös