Pikkukultarinta

Pikkukultarinta

Iduna caligata

Tunnista pikkukultarinta äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Pikkukultarinta on itäinen laji, jonka pääsääntöinen levinneisyysalue ulottuu Venäjän länsiosista Keski-Aasiaan, Kazakstaniin ja Mongolian itäosiin. Se on pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii Intian niemimaalla. Laji on levittäytynyt länteen, ja levinneisyyden länsireunalla se pesii viljelysmaiden pensaikoissa. Suomessa pikkukultarintaa tavataan levinneisyytensä länsireunalla: se saapui pesimälinnustoomme 1980-luvulla ja pesimäkanta on vakiintunut muutamien kymmenien parien suuruiseksi. Esiintyminen keskittyy Pohjois- ja Etelä-Karjalan itäisimpiin kuntiin.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella pikkukultarinta on hyvin harvinainen: vuoden 2022 loppuun mennessä se on havaittu seitsemän kertaa.
  • Pikkukultarinnan laulu on erittäin kiihkeä, lyhyt livertely.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienikokoinen kerttunen, yläpuoli harmahtavan ruskea ja alapuoli vaalea. Selvä vaalea silmäkulmanjuova korostaa ilmettä. Laulu on kiihkeä, lyhyt livertely ja kutsuääni lyhyt maiskahdus, jotka auttavat lajintunnistuksessa etenkin näkösuojaisissa pensaikoissa.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Päälevinneisyysalueellaan asuttaa puoliaavikoita, paahteisia pensasmaita ja maatalousympäristöjen niittyjä; levinneisyyden länsireunalla viljelysmaiden pensaikkoja ja pakettipeltoja.

Ruokavalio

Hyönteissyöjä.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, joka saapuu pesimäalueilleen myöhään keväällä; syysmuutto on huomaamaton. Laulu on erittäin kiihkeä, lyhyt livertely ja kutsuääni lyhyt maiskahdus. Pesii matalalla pensaissa ja yleensä vain kerran kesässä. Saapuu Suomeen keskimäärin toukokuun lopun ja kesäkuun alun aikana; syysmuutto tapahtuu huomaamattomasti jo heinä–elokuussa.

Lähteet

Ääni: Jochem Verweij, XC908963, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/908963

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33671

Tutustu myös