Vuoriuunilintu

Vuoriuunilintu

Phylloscopus bonelli

Tunnista vuoriuunilintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Vuoriuunilintu on uunilintuihin kuuluva pieni varpuslintu, joka pesii Luoteis-Afrikassa, Pyreneiden niemimaalla, Ranskassa, Italiassa, Itävallassa ja Saksan eteläosissa. Se suosii pesimäympäristönään erilaisia pyökki- ja tammivaltaisia metsiä. Talvehtimisalueet sijaitsevat läntisessä Sahelissa Senegalista Nigerian pohjoisosiin ulottuvalla vyöhykkeellä. Suomessa vuoriuunilintu on suurharvinaisuus, joka on havaittu vain neljästi vuoden 2022 loppuun mennessä.

Tiesitkö tätä?

  • Suomen ensimmäinen vuoriuunilintu löytyi Haliakselta 17.–25.6.2000, ja neljäs havaittiin samassa paikassa 10.9.2011.
  • Vuoriuunilintu ja balkaninuunilintu ovat niin samannäköisiä, että osa havainnoista kirjataan vain lajipariksi.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, tiltaltin kokoluokan uunilintu: yläpuoli vihertävänharmaa ja alapuoli valkea. Yläperä on tavallisesti kellanvihreä ja erottuu harmaammasta selästä. Muistuttaa suuresti balkaninuunilintua; tuntomerkit ovat hienovaraisia, mutta kellanvihreä yläperä ja kutsuääni auttavat erottamisessa.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, valkoinen, keltainen, vihreä, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii erityisesti pyökki- ja tammivaltaisissa metsissä, mutta esiintyy monenlaisissa metsissä sekä alavilla mailla että vuorten rinteillä.

Ruokavalio

Hyönteissyöjä.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka talvehtii läntisessä Sahelissa. Pesä on maassa ruohokasvillisuuden suojassa; munia on tavallisesti 4–6.

Lähteet

Ääni: Benoît Van Hecke, XC543695, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/543695

Ääni: Benoît Van Hecke, XC796873, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/796873

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33877

Tutustu myös