Pensassirkkalintu

Pensassirkkalintu

Locustella naevia

Tunnista pensassirkkalintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Pensassirkkalintu on Länsi-Euroopasta Fennoskandian eteläosiin ja Keski-Aasiaan ulottuvalla alueella pesivä pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii Länsi-Afrikassa, Etiopiassa ja Intiassa. Pesimäympäristöä ovat viljelysmaiden ja muiden avoimien ympäristöjen pensaikot. Euroopassa kannat ovat vähentyneet voimakkaasti muun muassa maatalouden tehostumisen ja kosteikkojen kuivauksen vuoksi. Suomessa levinneisyys yltää Oulun seudulle asti. Laji on harvalukuinen; 2010-luvulla pesimäkanta arvioitiin 2 000–4 000 pariksi.

Tiesitkö tätä?

  • Rengaslöytöjen perusteella Suomesta syysmuutolle lähtevät pensassirkkalinnut suuntaavat lounaaseen ja ylittävät Välimeren Gibraltarin kautta.
  • Pensassirkkalinnun kevätmuutto on aikaistunut seurantajakson aikana keskimäärin viidellä vuorokaudella.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienehkö, ruskeasävyinen ja voimakkaasti viiruinen varpuslintu, jolla on lyhyet, pyöristyneet siivet ja harmahtavan vaalea vatsapuoli. Erittäin piilotteleva; häirittäessä juoksee maata pitkin ja lentää matalalla lyhyitä matkoja. Helpoin tunnistaa yksitoikkoisesta, mekaanisesta ja heinäsirkan sirinää muistuttavasta laulusta, joka kuuluu usein hämärissä ja yöllä.

Heimo

sirkkalinnut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii viljelysmaiden ja muiden avoimien alueiden pensaikoissa sekä tiheissä heinä- ja ruohikkokasvustoissa, usein myös kosteikkojen reuna-alueilla.

Ruokavalio

Pääosin hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia; poikaset saavat samaa ravintoa.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja. Piilotteleva ja maanrajassa liikkuva lintu, joka havaitaan parhaiten äänestä: laulaa yksitoikkoista, heinäsirkkamaista sirinää erityisesti hämärissä ja yöllä. Suomessa kevätmuutto alkaa toukokuun alkupuolella ja painottuu toukokuun puolivälistä kesäkuun alkuun; syksyllä havaintoja on heinäkuun lopulta syyskuun puoliväliin.

Lähteet

Ääni: Max Karlsson, XC655261, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/655261

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33630

Tutustu myös