Mustatiira

Mustatiira

Chlidonias niger

Tunnista mustatiira äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Mustatiira pesii sekä Euraasiassa että Pohjois-Amerikassa ja viihtyy erilaisilla kosteikoilla, joissa rehevän kasvillisuuden lomassa on myös harvaa ja avointa kasvillisuutta. Se on pitkänmatkan muuttaja, jonka eurooppalaiset linnut talvehtivat Afrikan länsirannikolla ja Niilin alueella. Suomessa laji esiintyy levinneisyysalueensa luoteisreunalla ja pesii säännöllisesti vain muutamilla Länsi- ja Kaakkois-Suomen kosteikoilla. Pesimäkanta on noin 30 paria ja äärimmäisen uhanalainen; se on kasvanut hitaasti 1960-luvulta alkaen.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa rengastetuista mustatiiroista on yksi rengaslöytö Norsunluurannikolta, yli 7 000 kilometrin päästä rengastuspaikalta.
  • Mustatiira pesii kelluvan kasvillisuuden päälle rakennettuun pesään.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, tumma tiira: pesimäpuvussa pää ja kaula mustat, vatsa tummanharmaa. Selkä ja siipien yläpinnat ovat tuhkanharmaat, pyrstö harmaa ja alaperä valkoinen.

Heimo

Sternidae

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

harmaa, musta, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Erilaiset kosteikot, kuten rehevät järvet, jokivarret ja soistuneet niityt, joilla rehevän kasvillisuuden seassa on myös harvaa ja avointa kasvillisuutta.

Ruokavalio

Pääasiassa suuria hyönteisiä; joskus myös pieniä kalanpoikasia.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, joka saalistaa lennossa matalalla veden yllä poimien saaliin pinnalta kuten muutkin suotiirat. Pesii löyhissä yhdyskunnissa kelluvan kasvillisuuden päälle. Suomessa kevätmuutto alkaa tavallisesti toukokuun alussa, pesivät linnut poistuvat elokuun alkupuoliskolla, ja syyslintuja nähdään yleensä elokuun alusta syyskuun alkuun. Pesimäalueiden ulkopuolella mustatiira on Suomessa pikkuharvinaisuus.

Lähteet

Ääni: Jonathon Jongsma, XC428428, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/428428

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27791

Tutustu myös