Leveäpyrstökihu

Leveäpyrstökihu

Stercorarius pomarinus

Tunnista leveäpyrstökihu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Leveäpyrstökihu pesii Euraasian ja Pohjois-Amerikan puuttomalla tundralla Vienanmereltä Beringinsalmelle sekä Alaskan ja Kanadan pohjoisosissa. Pesintä kytkeytyy tundran sopulien syklisiin kannanvaihteluihin: kihut palaavat samoille alueille ja pesivät huippuvuosina, kun ravintoa on runsaasti. Talvehtimaan laji siirtyy laajalti Afrikan, Australian ja Amerikan merialueille. Se on myös taitava kleptoparasiitti, joka ryöstää lokeilta ja tiiroilta kalasaaliita.

Tiesitkö tätä?

  • Parhaina syksyinä Suomessa voidaan havaita toistatuhatta leveäpyrstökihua, vaikka keskivertovuotena niitä nähdään vain vähän.
  • Leveäpyrstökihun pesintä keskittyy vuosiin, jolloin sopulikannat ovat huipussaan.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Isokokoinen, rotevarakenteinen kihu. Aikuisella keskimmäiset pyrstösulat pitenevät ja niiden kärjet ovat leveät ja kiertyneet tunnusomaisiksi ”lusikoiksi”, jotka erottavat sen muista kihulajeista. Värimuotoja on kaksi: tumma on lähes kokonaan suklaanruskea; vaalea on alta vaalea, päältä tumma, sillä on tumma rintavyö ja musta lakki. Molemmilla on käsisiivessä vaalea laikku. Nuori muistuttaa nuorta merikihua.

Heimo

kihut

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, valkoinen, musta, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii puuttomalla tundralla ja talvehtii laajalti maailman merialueilla; muuttoaikoina liikkuu avomerellä ja rannikoilla.

Ruokavalio

Pesimäaikana pääasiallista ravintoa ovat tundran sopulit; merellä se hankkii paljon kalaa, usein muilta linnuilta ryöstettynä, ja käyttää tilaisuuden mukaan myös muita pieniä eläimiä ja raatoja.

Käyttäytyminen

Erittäin taitava, vahva lentäjä ja kleptoparasiitti. Muuttaa yksittäin tai pieninä parvina; keväällä muuttajat ovat enimmäkseen vanhoja ja syksyllä suurin osa nuoria. Muuttajien määrät vaihtelevat voimakkaasti sopulivuosien mukaan. Suomessa leveäpyrstökihu havaitaan merialueilla pääosin yksittäisinä tai pieninä parvina. Muutto ajoittuu keväällä touko–kesäkuun vaihteeseen ja syksyllä syys–marraskuulle; keskivertovuosina havaitaan vain muutamia, mutta huippuvuosina yksilöitä voi olla runsaasti.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27729

Tutustu myös