Merikihu

Merikihu

Stercorarius parasiticus

Tunnista merikihu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Merikihu on holarktinen merilintu, joka pesii pohjoisen pallonpuoliskon rannikko- ja saaristoalueilla Fennoskandiasta Islantiin, Huippuvuorille, Grönlantiin ja Siperiaan sekä Pohjois-Amerikkaan. Se talvehtii eteläisen Afrikan, Etelä-Amerikan ja Oseanian rannikoilla. Se on tunnettu kleptoparasiitti, joka ryöstää pääosan ravinnostaan lokeilta ja tiiroilta. Suomessa merikihu pesii harvalukuisena saariston puuttomilla luodoilla Ahvenanmaalta Perämerelle, vahvimmin Saaristomerellä ja länsirannikolla, ja sitä havaitaan läpimuuttajana myös sisämaassa.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa rengastetuista merikihuista on löytynyt renkaita Etelä-Amerikan länsirannikolta, Itä-Grönlannista ja Etelä-Afrikasta.
  • Vanhin suomalainen rengastettu merikihu on ollut 33 vuotta ja 15 päivää vanha, ja se on samalla Euroopan vanhin merikihu.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen, haukkamainen kihu. Lajilla on kaksi värimuotoa: kokotumma ja vaalea, jolla on vaalea kaula ja vatsa. Lennossa näkyy valkea laikku käsisulkien tyvessä. Aikuisella kesäasussa pitkät, suippokärkiset keskimmäiset pyrstösulat korostavat hoikkaa olemusta. Sukupuolet ovat samanvärisiä, ja peruspiirteet erottuvat parhaiten lennossa: kapeat, teräväkärkiset siivet ja valkeat siipilaikut.

Heimo

kihut

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, valkoinen, musta, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii puuttomilla luodoilla ja rannikon tundralla, usein lokki- ja tiirayhdyskuntien läheisyydessä. Talvehtii eteläisen pallonpuoliskon rannikkovesillä.

Ruokavalio

Pääasiassa lokeilta ja tiiroilta ryöstetyt kalat; lisäksi itse pyydystetyt kalat, hyönteiset, pikkujyrsijät, munat ja pienikokoiset linnut.

Käyttäytyminen

Kleptoparasiitti, joka ajaa lokkeja ja tiiroja ilmassa, kunnes ne pudottavat saaliinsa. Muuttaa pitkän matkan eteläisen pallonpuoliskon rannikoille ja liikkuu yleensä yksittäin tai pienissä ryhmissä. Kevätmuutto on pitkällä aikavälillä aikaistunut. Suomessa merikihu on säännöllinen läpimuuttaja; kevätmuutto ajoittuu pääosin toukokuulle ja syysmuutto alkaa heinäkuun alussa ja painottuu heinä–elokuulle.

Lähteet

Ääni: Teet Sirotkin, XC1157231, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1157231

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27730

Tutustu myös