Lapværling

Lapværling

Calcarius lapponicus

Genkend lapværling på stemmen eller et foto, og noter dine observationer i Fuglepas.

  • Hent i App Store
  • Hent i Google Play
Forekomst: Almindelig

Lapværlingen (Calcarius lapponicus) er en lille spurvefugl i familien sporeværlinger. Den yngler på tundra med pilekrat og har en cirkumpolar udbredelse i de nordlige egne af Europa, Asien og Nordamerika, inklusive Grønland. Uden for yngletiden opholder den sig ofte i åbne steppe- og græslandsområder.

Vidste du?

  • Lapværlingen blev på baggrund af genetiske studier flyttet fra værlingefamilien (Emberizidae) til sporeværlingefamilien (Calcariidae).
  • Navnet hentyder til Lapland, hvor arten længe har været kendt.

Stemme

Flugtkald

Om arten

Kendetegn

Relativt lille, kompakt spurvefugl med kort, kraftigt næb. Om sommeren har begge køn rødbrun nakke; hannen har desuden sort hoved, som bagtil er afgrænset af en hvidlig stribe. Uden for yngletiden er dragten mere brungrå og mindre kontrastfuld. Den rødbrune nakke sammen med hannens sorte hoved er gode kendetegn, der skiller den ud fra lignende arter.

Familie

Emberizidae

Størrelse

Lille (gråspurv)

Farver

brun, sort, hvid, orange, gul

Om levestedet

Yngler på arktisk og subarktisk tundra, ofte hvor der er lav vegetation og pilekrat. Overvintrer typisk i åbne, tørre græs- og steppeområder og andre vidtstrakte, træfattige habitater.

Føde

Lever hovedsageligt af frø og plantedele, suppleret med små insekter og andre hvirvelløse dyr, især i yngletiden.

Adfærd

Fouragerer mest på jorden, hvor den piler rundt og samler føde i lav vegetation. Uden for yngletiden ses den ofte i småflokke i åbne landskaber.

Kilder

Se også