Lapasorsa

Lapasorsa

Spatula clypeata

Tunnista lapasorsa äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Lapasorsa pesii laajalti Euraasian ja Pohjois-Amerikan lauhkealla ja boreaalisella vyöhykkeellä. Se on muuttolintu, joka talvehtii pääasiassa Länsi-Euroopassa, Afrikan pohjoisosissa ja eteläisessä Aasiassa. Talvehtimisalueilla tehdyt laskennat viittaavat kokonaiskannan lievään runsastumiseen. Suomessa lapasorsa pesii lähes koko maassa, ja pesimäkannaksi on arvioitu noin 11 000 paria; pesimäkanta on pitkällä aikavälillä taantunut. Suomesta muuttavat yksilöt suuntaavat rengastustietojen mukaan Länsi- ja Lounais-Eurooppaan.

Tiesitkö tätä?

  • Toisin kuin monilla pohjoisilla vesilinnuilla, lapasorsan kevät- ja syysmuuton ajoittumisessa ei ole havaittu merkitseviä muutoksia.
  • Lapasorsan leveän nokan reunoilla on hienot kampamaiset levyt, joilla se siivilöi pienen ravinnon vedestä.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen ja lyhytkaulainen sorsa, jonka hyvin leveä, lapamainen nokka on selkein tuntomerkki ja tekee olemuksesta etupainoisen. Koiraalla juhlapuvussa on vihreä pää, valkoinen rinta, punaruskeat kyljet sekä siivessä vaaleansiniset yläpeitinhöyhenet ja vihreä siipipeili. Naaras on ruskeankirjava ja muistuttaa sinisorsaa, mutta sillä on sinertävänharmaat siiven yläpeitinhöyhenet; sulkasatoinen koiras muistuttaa naarasta.

Heimo

sorsat

Koko

Iso (varis)

Värit

vihreä, valkoinen, ruskea, sininen, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Pesii rehevillä järvillä, merenlahdilla ja runsaskasvustoisilla luodoilla sekä kosteilla niityillä.

Ruokavalio

Siivilöi leveällä nokallaan pinnasta ja pintavedestä nilviäisiä, äyriäisiä, hyönteisiä, eläinplanktonia ja muita pieneläimiä; lisäksi syö vesikasvien siemeniä ja pikkulimaskaa.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka ruokailee usein uiden pää ja nokka veden pinnassa, joskus ryhmissä kiertäen. Muuttokaudella voi kerääntyä kymmenien tai yli sadan linnun parviin. Haliaksella lapasorsa on säännöllinen läpimuuttaja: kevätmuutto ajoittuu huhtikuun alusta toukokuun alkuun ja syysmuutto heinäkuun lopulta lokakuun alkuun; sulkasatoisia koiraita havaitaan kesällä.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC730779, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/730779

Ääni: Sonothèque ADVL, XC919310, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/919310

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1041165, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1041165

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26394

Tutustu myös