Heinätavi

Heinätavi

Spatula querquedula

Tunnista heinätavi äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Heinätavi on euraasialainen pitkänmatkan muuttaja, jonka pesimäalue ulottuu Länsi-Euroopasta pitkälle Venäjän itäosiin ja jonka talvehtimisalueet sijaitsevat pääosin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Se pesii rehevillä lintujärvillä ja runsaskasvustoisilla lahdilla. Heinätavin maailmankanta on taantunut. Suomessa heinätavi esiintyy levinneisyysalueensa reunalla ja on harvalukuinen pesimälaji (arvio noin 1 000–2 000 paria). Se kuuluu Suomessa voimakkaimmin taantuviin vesilintuihin; taantuman syiksi arvioidaan elinympäristöjen muutokset, metsästys ja vieraspedot, ja laji on luokiteltu vaarantuneeksi.

Tiesitkö tätä?

  • Vaikka heinätavi on Suomessa vaarantunut, se on edelleen riistalaji.
  • Heinätavi on sorsistamme ainoa, joka talvehtii pääosin Saharan eteläpuolella.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Juhlapukuinen koiras erottuu ruskeasta päästä lähtevästä leveästä valkeasta kulmajuovasta, joka kaartuu silmältä niskaan, ruskeasta rinnasta, joka rajautuu selvästi harmaisiin kylkiin, sekä siniharmaista siiven yläpeitinhöyhenistä. Naaras on ruskeankirjava, sillä on vaalea kulmajuova, tumma silmäjuova, vaalea kurkku ja vaalea täplä nokan tyvellä; nämä auttavat erottamaan sen tavista.

Heimo

sorsat

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, harmaa, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pesii rehevillä lintujärvillä ja runsaskasvustoisilla rannikon lahdilla sekä tulvaniityillä.

Ruokavalio

Syö veden pikkueläimiä ja vesikasvien siemeniä; tyypillisiä saaliita ovat kotilot, surviaissääskien toukat, vesisiirat ja vesimittarit.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, joka saapuu pesimäalueille myöhään keväällä ja lähtee jo loppukesällä. Koiraan soidinääni on kuiva, rätisevä naksutus. Haliaksella heinätavin läpimuutto on harvalukuista; kevätmuutto ajoittuu huhtikuun puolivälistä kesäkuun alkuun ja syysmuutto elokuulta syyskuun loppuun. Havaintomäärät ovat siellä vähentyneet voimakkaasti seurantajakson aikana.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC730604, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/730604

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26388

Tutustu myös