Keltavästäräkki

Keltavästäräkki

Motacilla flava

Tunnista keltavästäräkki äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Keltavästäräkin levinneisyys kattaa suurimman osan Euroopasta ja pohjoisesta Aasiasta; se pesii monenlaisissa avoimissa ympäristöissä kosteikoista ja laidunmaista aina pohjoiselle tundralle. Laji talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja trooppisessa Aasiassa. Se on taantunut Euroopassa maatalouden tehostumisen, kosteikkojen katoamisen sekä soiden turvetuotannon ja ojituksen vuoksi, ja muutokset levähdys- ja talvehtimisalueilla voivat myös vaikuttaa. Suomessa keltavästäräkkiä tavataan koko maassa, vahvimpana Lapin aapasuovyöhykkeellä; etelässä pesintä painottuu pelloille, rantaniityille ja suurille luonnontilaisille soille. Pesimäkannan kooksi on arvioitu noin 600 000 paria, mutta laji on taantunut myös Suomessa.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella elokuu on parasta aikaa nähdä keltavästäräkkejä, ja parhaimpina aamuina lasketaan toistatuhatta muuttavaa yksilöä.
  • Keltavästäräkin koiraat muuttavat syksyllä noin viikkoa ennen naaraita; västäräkillä vastaavaa eroa ei ole havaittu.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pitkäpyrstöinen, västäräkkimäisesti käyttäytyvä lintu, jonka pyrstön reunasulat ovat valkoiset. Koiras on kesäpuvussa alapuolelta kirkkaan keltainen, selkä oliivinvihertävä ja pää harmaa tai tumma alalajista riippuen, usein valkoisella silmäkulmanjuovalla; naaras on hailakamman värinen. Nuoret linnut ovat vaalean ruskehtavia, alaperä on keltainen ja rinnan yläosassa on tummia täpliä. Nuori keltavästäräkki voidaan sekoittaa nuoreen sitruunavästäräkkiin.

Heimo

västäräkit

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

keltainen, vihreä, harmaa, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii erilaisissa avoimissa ympäristöissä kosteikoista, pelloista, rantaniityistä ja laidunmaista suurille soille ja pohjoiselle tundralle.

Ruokavalio

Keltavästäräkki on hyönteissyöjä, joka syö myös muita selkärangattomia.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja; koiraat muuttavat syksyllä noin viikkoa ennen naaraita. Laulu on yksinkertaista kutsuäänimäisten aiheiden toistelua, ja koiras esittää sen näkyvällä paikalla; ääni on heleä ”vtsiy”. Kevään ensimmäiset keltavästäräkit havaitaan Suomessa yleensä toukokuun alkupuoliskolla; syysmuutto alkaa elokuussa, painottuu elokuun loppupuoliskolle ja on tavallisesti ohi syyskuun puolivälissä, viimeisiä muuttajia havaitaan vielä lokakuulla.

Lähteet

Ääni: Marie-Lan Taÿ Pamart, XC488466, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/488466

Ääni: Joost van Bruggen, XC436362, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/436362

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32180

Tutustu myös