Kattohaikara

Kattohaikara

Ciconia ciconia

Tunnista kattohaikara äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Kattohaikara pesii Marokosta Länsi-Venäjälle ja Virosta Kreikkaan ja Turkkiin. Laji pesii tunnusomaisesti suureen risupesään pylväiden ja savupiippujen nokkaan usein lähelle maaseutuasutusta, ja talvialueet ovat pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa aina Etelä-Afrikkaa myöten. Laji on monin paikoin yleistynyt. Suomessa kattohaikara on harvinainen vierailija, ja lajin toistaiseksi ainut pesintä todettiin vuonna 2015.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella kattohaikaroita on havaittu 25 kertaa ja 52 yksilöä vuoden 2020 loppuun mennessä, ja havainnot painottuvat kevääseen.
  • Kattohaikara rakentaa suuren risupesänsä usein pylvään tai savupiipun nokkaan maaseutuasutuksen keskelle.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suuri, pääosin valkoinen haikara, jolla on mustat siipisulat, pitkä punainen nokka ja punaiset jalat. Lennossa kaula on ojennettuna ja mustat siipien ulko-osat erottuvat selvästi valkoisesta rungosta. Erottuu mustahaikarasta valkoisen yleisvärin perusteella; mustahaikara on kauttaaltaan tumma valkoista vatsaa lukuun ottamatta.

Heimo

kattohaikarat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

valkoinen, musta, punainen

Elinympäristön kuvaus

Avoin maatalousmaisema, niityt ja kosteikot; pesä on usein ihmisen rakenteissa kylien ja maatilojen tuntumassa, kuten pylväiden ja savupiippujen nokassa.

Ruokavalio

Syö pääasiassa maa- ja kosteikkoympäristöjen selkärangattomia ja pieniä selkärankaisia, kuten hyönteisiä, kastematoja, sammakoita, matelijoita, pikkunisäkkäitä ja toisinaan pieniä kaloja; etsii ravintoa avoimilta pelloilta, niityiltä ja matalilta kosteikoilta.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, jonka talvialueet ovat pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Ruokailee usein maassa kävellen ja hyödyntää lennossa sekä siiveniskuja että liitelyä kaula ojennettuna.

Lähteet

Ääni: Pascal Christe, XC824502, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/824502

Ääni: Sonothèque ADVL, XC922887, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/922887

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26187

Tutustu myös