Kaakkuri

Kaakkuri

Gavia stellata

Tunnista kaakkuri äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Kaakkuri pesii laajalla alueella Euraasian pohjoisosissa, tundralla ja taigametsävyöhykkeellä. Se suosii pienempiä ja matalampia järviä kuin kuikka. Eurooppalaiset kaakkurit talvehtivat suurelta osin Itämerellä ja Pohjanmeren ympäristössä. Euroopan talvikanta on pysynyt vakaana, mutta maailmankanta on ilmeisesti taantumassa. Suomessa kaakkurin levinneisyys kattaa koko maan, mutta esiintyminen on paikoin harvaa.

Tiesitkö tätä?

  • Kaakkurin nokka kaartuu hieman ylöspäin, mikä on kuikkalinnuilla poikkeuksellista.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienin kuikkalinnuista. Pesimäpuvussa harmaa pää, selvä punaruskea kurkkulaikku, tumma selkä ja valkea vatsa. Vaalea, hienoisesti ylöspäin kaartuva nokka auttaa erottamaan lajin kuikasta.

Heimo

Gaviidae

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

harmaa, valkoinen, punainen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii tundralla ja taigametsävyöhykkeellä ja suosii pieniä, matalia järviä kuikkaa enemmän. Talvehtii merialueilla.

Ruokavalio

Pääasiassa kalaa; syö lisäksi toisinaan äyriäisiä ja hyönteisiä, jotka se pyydystää sukeltamalla.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka talvehtii merellä niin pohjoisessa kuin avovettä riittää. Haliaksella kevätmuutto käynnistyy maaliskuussa, päämuutto ajoittuu huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun ja syysmuutto syyskuun alusta lokakuun puoliväliin; talvikausina lajia havaitaan harvalukuisena niin pitkään kuin meri on jäättömänä. Keväällä kaakkuri on kuikkaa selvästi harvalukuisempi, syksylläkin harvalukuisempi, mutta ei yhtä selvästi. Kevätmuuton ajoittumisessa ei ole havaittavissa muutosta, mutta havaintomäärät ovat runsastuneet seurantajakson aikana.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC946100, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/946100

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.25836

Tutustu myös