Suula

Suula

Morus bassanus

Tunnista suula äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Suula on todellinen valtamerilintu, jota tavataan laajoilla alueilla pohjoisella Atlantilla, Jäämerellä ja myös Välimerellä. Se pesii suurissa yhdyskunnissa kalliojyrkänteillä ja saarissa, ja sekä pesivät että pesimättömät yksilöt voivat liikkua hyvin pitkiä matkoja yhdyskuntien ulkopuolella. Suomessa suula on valtakunnallinen harvinaisuus: vuoden 2023 loppuun mennessä se on havaittu 71 kertaa.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksen ensimmäinen suula havaittiin 4.8.2023.
  • Suula on pohjoisen Atlantin suurin merilintu.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suurikokoinen merilintu, jolla on pitkät ja kapeat siivet sekä pitkä kiilamainen pyrstö. Aikuisella valkea höyhenpuku ja mustat siipienkärjet; kesällä pää kellertävä ja talvella vaaleampi. Nokka on vaaleansinertävä, silmä vaalea ja sen sekä nokan ympärillä on mustaa paljasta ihoa. Nuoret linnut ovat tummanruskeita kauttaaltaan valkeatäpläisinä ja kirkastuvat iän myötä kohti aikuisen vaaleaa väritystä.

Heimo

suulat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

valkoinen, musta, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Valtamerialueiden laji, joka pesii jyrkillä merikallioilla ja ulkosaarilla; muuten oleskelee avomerellä kaukana rannikosta.

Ruokavalio

Syö enimmäkseen parvikaloja, kuten silakkaa, makrillia, turskaa ja seitiä. Saalistaa syöksysukeltamalla korkealta ja nappaa saaliin veden alta useiden metrien syvyydestä.

Käyttäytyminen

Pesii tiheinä yhdyskuntina kalliojyrkänteillä ja saarissa. Tekee kausittaisia muuttoja ja viettää suuren osan ajastaan avomerellä; harhailijoita eksyy toisinaan myös sisävesille. Suomessa suulat havaitaan yleensä ulkomerellä saarista ja niemenkärjistä käsin, mutta lintuja eksyy myös sisämaan suurille järvenselille. Tyypillisintä havaintoaikaa on syys–marraskuu, mutta laji nähdään myös keväällä ja vielä alkutalvesta.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1143445, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1143445

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26027

Tutustu myös