Isosirri

Isosirri

Calidris canutus

Tunnista isosirri äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Isosirri on arktinen kahlaaja, joka pesii Siperian keski- ja itäosien, Pohjois-Amerikan ja Grönlannin tundralla ja talvehtii Länsi-Euroopan, Länsi-Afrikan, Amerikan ja Australian rannikkoalueilla. Se on todellinen matkalentäjä, ja ilmastonmuutoksen ennakoidaan uhkaavan isosirrin kaltaisia pitkänmatkan muuttajia.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella isosirrin kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin yhdeksällä vuorokaudella.
  • Suomessa rengastetuista isosirreistä on tehty löytöjä Länsi-Euroopan rannikoilta ja yksi jopa Etelä-Afrikan rannikolta.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Tukevarakenteinen, suosirriä suurempi sirri, jolla on lyhyet tummat jalat ja melko tukeva, lyhyehkö tumma nokka. Pesimäasussa kasvot, kurkku ja rinta ovat kanelin- tai kuparinpunaiset harmaankirjavan yläpuolen kontrastina; talviasussa höyhenpuku on tasaisen harmaa ja alapuoli lähes valkea. Nuorilla on kellertävä sävy rinnassa ja kupeilla. Lentoääni on vaimea ”uet, uet”.

Heimo

kurpat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

harmaa, valkoinen, oranssi, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii arktisella tundralla. Talvehtii ja ruokailee rannikoilla, erityisesti lieterannoilla ja hiekkasärkillä.

Ruokavalio

Syö hyönteisiä, nilviäisiä, matoja, pieniä äyriäisiä ja muita rantavyöhykkeen selkärangattomia, joita poimii lieterannoilta ja matalikoilta.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, jonka kevätmuutto on nopea ja syysmuutto hitaampi; vanhat linnut muuttavat syksyllä ennen nuoria. Muuttoaikoina ja talvella se kerääntyy lietteille usein hyvin suuriksi parviksi. Haliaksella isosirri on säännöllinen ja loppukeväästä runsaslukuinen läpimuuttaja: ensimmäiset havaitaan toukokuun alkupuolella, päämuutto ajoittuu touko–kesäkuun vaihteeseen, ja parhaina päivinä muutolla kulkee useita satoja tai yli tuhat lintua. Syysmuutto alkaa heinäkuun puolivälissä ja jatkuu lokakuun alkuun; vanhat linnut muuttavat noin kaksi viikkoa ennen nuoria.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1088498, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1088498

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27682

Tutustu myös