Harmaasorsa

Harmaasorsa

Mareca strepera

Tunnista harmaasorsa äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Harmaasorsan levinneisyysalue ulottuu Länsi-Euroopasta pitkälle Aasian itäosiin, ja laji pesii myös Pohjois-Amerikassa. Läntiset populaatiot ovat paikkalintuja, kun taas pohjoiset ja itäiset kannat muuttavat talvehtimaan Afrikkaan, Lähi-itään ja Aasian eteläosiin. Laji on levittäytynyt ja runsastunut pohjoisessa viime vuosikymmeninä. Suomessa harmaasorsa elää levinneisyysalueensa pohjoisreunalla, ja esiintyminen keskittyy rannikkoalueille ja eteläiseen Suomeen; sisämaassa se pesii harvakseltaan. Suomessa levinneisyys ja pesimäkanta ovat kasvaneet ja laajentuneet viime vuosikymmeninä.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella harmaasorsan havaintomäärät ovat yli kymmenkertaistuneet seurantajakson aikana; ensipesintä todettiin vuonna 2005.
  • Harmaasorsan kevätmuutto aikaistui keskimäärin seitsemällä vuorokaudella seurantajakson aikana.

Ääntely

Laulu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Hyvä tuntomerkki on siiven valkoinen peili, joka näkyy hyvin myös lennossa. Juhlapukuinen koiras on harmaanruskea, alaperä musta. Naaras ja nuoret voivat muistuttaa sinisorsaa, mutta harmaasorsa on sirompi, siltä puuttuu sinisorsan sininen siipipeili ja valkoinen siipilaikku erottuu.

Heimo

sorsat

Koko

Iso (varis)

Värit

harmaa, ruskea, musta, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Suosii pesimäympäristönään reheviä järviä, rannikkoseudun lahtia ja saariston suojaisia poukamia.

Ruokavalio

Pääosin kasviravintoa: siemeniä, silmuja ja muita kasvinosia; poikaset syövät ensimmäisinä viikkoinaan myös veden pikkueläimiä.

Käyttäytyminen

Läntiset populaatiot ovat paikkalintuja, pohjoiset ja itäiset muuttavat lyhyen matkan; lajia havaitaan paikoin myös talvikausina. Suomessa kevätmuutto alkaa maaliskuun puoliväliltä ja painottuu huhtikuun loppuun–toukokuun alkuun; syysmuutto on vaisumpaa ja tasaisempaa heinä–lokakuussa. Haliaksella harmaasorsa on säännöllinen läpimuuttaja ja pesimälaji.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC730776, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/730776

Ääni: Joost van Bruggen, XC436359, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/436359

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26364

Tutustu myös