Fasaani

Fasaani

Phasianus colchicus

Tunnista fasaani äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Fasaani on aasialainen kanalintu, jonka luontainen levinneisyys yltää lännessä Kaukasukselle. Laji on istutettu Eurooppaan jo vuosisatoja sitten, ja monin paikoin kannat ovat riippuvaisia talviruokinnasta ja lisäistutuksista. Fasaani esiintyy maatalousalueiden läheisyydessä, pienehköissä metsiköissä ja rehevissä pensaikoissa asutusalueiden liepeillä. Se on lähes paikkalintu eikä liiku pitkiä matkoja. Suomeen fasaani istutettiin 1900-luvun alussa, ja pesivien parien määrät sekä levinneisyys ovat kasvaneet lisäistutusten ansiosta; laji on lähes paikkalintu rengastustietojen mukaan.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa kantaa on lisätty runsailla istutuksilla ja talviruokinnalla, minkä ansiosta fasaania tavataan paikoin aina Perämeren, Kainuun ja Etelä-Lapin korkeudelle asti.
  • Haliaksella fasaanit näyttävät liikkuvan voimakkaammin keskikesällä sekä loppusyksyllä.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiras on näyttävä: kuparin- tai tiilenruskea vartalo vihertävine kiiltoineen, pitkä poikkijuovainen ja kärkeä kohti suippeneva pyrstö sekä usein vaalea kaularengas (joka voi myös puuttua). Pää on vihreän–siniharmaan metallinkiiltoinen, silmän ympärillä punaista paljasta ihoa, ja niskassa on pienet tupsut. Naaras on huomaamattoman ruskeankirjava, mutta erottuu muista kanalintunaaraista pitkästä ja kapeasta pyrstöstään.

Heimo

aitokanat

Koko

Iso (varis)

Värit

oranssi, ruskea, vihreä, punainen, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Maatalousalueiden läheisyys, pienehköt metsiköt ja rehevät pensaikot asutusalueiden liepeillä.

Ruokavalio

Ravinto on pääosin kasviperäistä, kuten siemeniä, viljaa ja muita kasvinosia, mutta fasaani hyödyntää myös eläinravintoa etenkin sulan maan aikaan.

Käyttäytyminen

Lähes paikkalintu, joka ei yleensä liiku pitkiä matkoja. Koiras puolustaa keväällä reviiriään kuuluvalla, kaksitavuisella huudolla ja siipien räpytyksellä.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1100644, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1100644

Ääni: Sonothèque ADVL, XC705942, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/705942

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27152

Tutustu myös