Kernebider

Kernebider

Coccothraustes coccothraustes

Genkend kernebider på stemmen eller et foto, og noter dine observationer i Fuglepas.

  • Hent i App Store
  • Hent i Google Play
Forekomst: Temmelig sjælden

Kernebider (Coccothraustes coccothraustes) er en stor finke med et massivt, kegleformet næb, specialiseret til at knuse hårde frø og kerner. Den yngler i Europa og i et bredt bælte gennem Asien til Stillehavet. Arten er sky og opholder sig ofte højt i trækronerne i ældre løv- og blandingsskove.

Vidste du?

  • Næbbet kan udøve et imponerende tryk på omkring 35–40 kilo.
  • Slægtsnavnet Coccothraustes betyder “kerneknuser”.

Stemme

Sang
Flugtkald

Om arten

Kendetegn

En af de største finker med meget kraftigt, konisk næb (gråblåt om sommeren, gulligt om vinteren). Rustbrun isse og kinder, grå nakke, sort maske med lille sort hagesmæk; mørkebrun ryg og rustbrun overgump; tydeligt lyst vingebånd fra vingedækfjerene; blåsorte svingfjer med hvidt felt og hale med hvide spidser. Undersiden er gråbrun med let rødligt skær. Hunnen har et stort gråt felt på vingen, hvor hannens er sort. Skiller sig fra andre finker ved den tunge kropsbygning, den korte hale, den markante sorte maske og de tydelige hvide vingefelter.

Familie

Fringillidae

Størrelse

Mellemstor (drossel)

Farver

brun, sort, grå, hvid, blå

Om levestedet

Foretrækker ældre, parkagtige løvskove og blandskove, men findes også i parker og større haver; sjælden i rene nåleskove.

Føde

Primært frø og kerner fra stenfrugter som kirsebær, mirabel, slåen og blomme samt frø fra hæg, tjørn, avnbøg, taks, ahorn og ask. Om foråret også knopper, og i yngletiden suppleres med insekter og larver.

Adfærd

Sky og mest trækronesøgende; ses ofte parvis eller i små grupper uden for yngletiden. Bygger rede højt i et løvtræ og kan yngle i løse kolonier.

Kilder

Se også