Turpan černý

Turpan černý

Melanitta nigra

Poznej druh turpan černý podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Velmi vzácný

Turpan černý je potápivá kachna severských vod, známá výrazným pohlavním dimorfismem. Samec je celý černý s žlutě zbarveným hřbetem zobáku a nápadným hrbolkem u jeho kořene, samice je hnědá s kontrastně světlejšími tvářemi a stranami krku. Hnízdí u jezer a řek v chladnějších oblastech severu; mimo hnízdění vyhledává zejména pobřežní moře a větší vodní plochy. Potravu získává potápěním a sběrem bezobratlých ode dna.

Víš, že…?

  • Polyká mušle často celé a jejich pevné schránky rozmělňuje ve svalnatém žaludku.
  • V mimohnízdní době vytváří na moři početná, těsně semknutá hejna s synchronním potápěním.

Hlas

Zvuk

O druhu

Určování

Samec je jednolitě černý bez bílé křídelní skvrny, s nápadným žlutým hřbetem zobáku a nízkým „hrbolkem“ u jeho kořene; v letu působí křídla tmavě se světlejšími ručními letkami. Samice je tmavě hnědá s nápadně světlejšími tvářemi a boky krku a světlejším břichem. Od turpana hnědého se liší absencí výrazné bílé ve křídle (u turpana hnědého je nápadná), samci navíc chybí bílá skvrna pod okem a celkově působí menším, „nižším“ profilem hlavy a zobáku. Záměnná může být s hnědavými kachnami, samice se však pozná podle kontrastních světlých lící a typického potápivého chování na otevřené vodě.

Čeleď

Anatidae

Velikost

Velký (vrána)

Barvy

černý, žlutý

O prostředí

Během hnízdění obývá jezera, tůně a pomalu tekoucí řeky v severských lesích a v otevřenějších chladných oblastech. Mimo hnízdění dává přednost mělkým příbřežním mořím, zálivům a ústím řek, ale může využívat i větší vnitrozemské nádrže.

Potrava

Převládají mořští a sladkovodní mlži a plži, dále korýši a mnohoštětinatci; příležitostně vodní hmyz a drobné rybky. Potravu získává potápěním a sběrem na dně či v příbřežní zóně.

Chování

Je výrazně potápivá, při krmení se opakovaně noří a přemisťuje pod hladinou. V mimohnízdní době je silně hejnová a často létá nízko nad hladinou; z hladiny vzlétá těžkopádně s dlouhým rozběhem. Hnízdí skrytě na zemi v blízkosti vody a mimo hnízdění je převážně na mořském pobřeží. Je tažná a mezi hnízdišti a zimovišti migruje po vodních trasách.

Zdroje

Podívej se také