Puštík bělavý

Puštík bělavý

Strix uralensis

Poznej druh puštík bělavý podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Vzácný

Puštík bělavý je velká, světlá sova rodu Strix s nápadně dlouhým ocasem, připomínající větší a robustnější verzi puštíka obecného. Obývá staré jehličnaté i vlhčí listnaté lesy od severní a severovýchodní Evropy přes Sibiř až po východní Asii. Hnízdí v dutinách stromů nebo ve starých hnízdech dravců a většinou je aktivní v noci, někdy i za dne. Je známý výrazným hlubokým houkáním a odvahou při obraně hnízda.

Víš, že…?

  • V severských zemích si vysloužil přezdívku „útočná sova“ kvůli razantní obraně hnízda.
  • Patří k největším puštíkům v Evropě a dobře vyniká dlouhým ocasem.

Hlas

Zpěv
Volání
Varovný hlas

O druhu

Určování

Velká, mohutná sova nápadně světle šedohnědého vzhledu s podélným pruhováním a velmi dlouhým ocasem, který při sezení výrazně přečnívá. Má kulatý, světlý obličejový disk bez výrazného tmavého lemu a tmavé oči; „ouška“ (pernaté růžky) chybí. Od puštíka obecného se liší větší velikostí, světlejším celkovým tónem a delším ocasem; v letu působí protáhleji s delší zadní partií a tichým, plynulým máváním.

Čeleď

Strigidae

Velikost

Velký (vrána)

Barvy

šedý, hnědý, bílý, černý

O prostředí

Staré, strukturované jehličnaté i vlhčí listnaté lesy s dostatkem dutin, torz starých stromů a okrajových otevřených ploch pro lov. Areál sahá od severní a severovýchodní Evropy přes rozsáhlé oblasti severní Asie až po východní Asii, místy s izolovanými populacemi v horských komplexech.

Potrava

Převážně drobní savci (hlodavci), doplňkově menší ptáci a hmyz. Loví nejčastěji z vyvýšeného posedu a kořist vyhledává sluchem i zrakem.

Chování

Převážně noční a soumračný druh, který může lovit i ve dne. Hnízdí v dutinách a starých hnízdech dravců; v letech s nedostatkem kořisti může hnízdění vynechat. Rodiče mláďata dlouho krmí a srdnatě brání hnízdo, často velmi aktivně proti vetřelcům. Samec v období toku vydává hluboké, daleko nesoucí houkání.

Zdroje

Nahrávka: Robert Petersen, XC986003, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/986003

Nahrávka: Robert Petersen, XC986010, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/986010

Nahrávka: Alexander Kürthy, XC314566, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/314566

Podívej se také