Linduška luční

Linduška luční

Anthus pratensis

Poznej druh linduška luční podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Běžný

Linduška luční je malý, nenápadně hnědě pruhovaný pěvec z čeledi konipasovitých, velikostí blízký vrabci. Hnízdí v širokém pásu od severní Evropy po severozápadní Asii a převážně táhne do jižnějších oblastí Evropy, severní Afriky a jihozápadní Asie. Vázána je na otevřenou krajinu, nejčastěji vlhké louky a pastviny, hnízdí skrytě na zemi a často se ozývá ostrým „ist“. Zpívající samci předvádějí nápadné výškové lety s pomalým klesáním zpět k zemi.

Víš, že…?

  • Patří k nejvýznamnějším hostitelům kukačky obecné.
  • Samec často zpívá při „padákovém“ letu z výšky dolů.

Hlas

Zpěv
Volání
Hlas v letu

O druhu

Určování

Malý „linduškovitý“ pták velikosti vrabce, svrchu šedohnědý a výrazně černě pruhovaný, s krémově světlou spodinou hustě skvrněnou na prsou a bocích. Má dvě úzké světlé křídelní linky, bílé okraje vnějších ocasních per, růžové nohy s nápadně dlouhým zadním drápem a tenký tmavý zobák; obě pohlaví se podobají. Od lindušky lesní se liší menší velikostí, celkově matnějším zbarvením a výraznějším pruhováním, méně kontrastní hlavou a delším zadním drápem.

Čeleď

Motacillidae

Velikost

Malý (vrabec)

Barvy

hnědý, bílý, černý, šedý

O prostředí

Otevřená, převážně vlhká stanoviště – louky, pastviny, rašeliniště a bažinaté plochy; v zimě i další typy otevřené krajiny.

Potrava

Převážně hmyz a další drobní bezobratlí; v zimě doplňuje jídelníček semeny a bobulemi.

Chování

Většinu času vyhledává potravu na zemi chůzí a krátkými běhy, hnízdí skrytě v trávě. Je převážně tažná a typické jsou její zpěvní lety a ostré kontaktní „ist“.

Zdroje

Nahrávka: Sonothèque ADVL, XC776835, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/776835

Nahrávka: Sonothèque ADVL, XC919260, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/919260

Nahrávka: Hannu Varkki, XC501787, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/501787

Podívej se také