Svartvingad glada

Svartvingad glada

Elanus caeruleus

Känn igen svartvingad glada på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Vanlig

Svartvingad glada är en liten, slank rovfågel med mycket vid utbredning i Afrika och södra Asien och med nyare fästen i sydvästra Europa. Den jagar ofta genom att stå stilla i luften och ryttla över öppna marker. Arten är på många håll vanlig, bedöms globalt som livskraftig och ses allt oftare som strövgäst längre norrut i Europa.

Visste du det här?

  • Första svenska fyndet gjordes 2004, och arten har setts här vid flera tillfällen sedan dess.
  • Släktet Elanus och dess närmaste släktingar har föreslagits bilda en egen familj, skild från övriga hökar.

Läte

Sång
Lockläte

Fakta om arten

Kännetecken

Liten, ljus rovfågel med ljusgrå ovansida, vit undersida och huvud, stora svarta fält på skuldrorna och röda ögon med svart ”maskara”. Vingarna är spetsiga men ganska breda, och den korta stjärten är tvärt avskuren. Vingundersidan är vit med svarta handpennor.

Familj

Accipitridae

Storlek

Stor (kråka)

Färger

grå, vit, svart, röd

Om livsmiljön

Öppna, torra landskap som savann, halvöken, slättland och jordbruksbygd med spridda träd; i sydvästra Europa särskilt dehesalandskap med glesa ekar.

Föda

Främst smågnagare, men även insekter, ödlor och småfåglar.

Beteende

Mest tystlåten. Spanar från stolpar och ledningar, ryttlar ofta och glidflyger med vingarna lyfta i ett grunt V. Bygger ett litet risbo i ett träd.

Källor

Upptäck också