Hökörn

Hökörn

Aquila fasciata

Känn igen hökörn på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Ganska sällsynt

Hökörnen är en medelstor till stor örn som förekommer fläckvis från Medelhavsområdet och nordvästra Afrika österut till Arabiska halvön, Indien, södra Kina, Indokina och Små Sundaöarna. Den lever i bergstrakter med klippor nära skog och jagar främst mindre fåglar. Arten är globalt livskraftig, men beståndet minskar på flera håll.

Visste du det här?

  • Boet kan bli upp till två meter brett och återanvänds år efter år.
  • Arten har flyttats från släktet Hieraaetus till Aquila efter DNA-studier.

Läte

Läte

Fakta om arten

Kännetecken

Medelstor örn med mörkbrun ovansida, ofta med en vit fläck på manteln, och vit undersida med mörka längsstreck. Undersidan av vingarna har mörka täckare som bildar ett brett band, och den ganska långa, grå stjärten har ett brett svart ändband. Ungfåglar är rostbeige under.

Familj

Accipitridae

Storlek

Mycket stor (svan)

Färger

brun, vit, grå, gul

Om livsmiljön

Bergsområden med klippväggar nära skog, från havsnivån upp till omkring 1 500 meters höjd.

Föda

Främst små till medelstora fåglar, men också däggdjur, reptiler, insekter och as.

Beteende

Jagar ofta genom överraskningsanfall från en dold sittplats i träd eller på klipphyllor, men kan även patrullera över området som andra örnar. Den är i regel tystlåten, men vid boet hörs både skällande och gälla läten.

Källor

Upptäck också