Större gulbena

Större gulbena

Tringa melanoleuca

Känn igen större gulbena på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Vanlig

Större gulbena är en stor nordamerikansk vadare med långa gula ben, svagt uppåtböjd näbb och mörkt fläckigt bröst som kontrasterar mot vit buk och övergump. Den häckar i Alaska och Kanada och flyttar vintertid till kuster i södra USA och vidare genom Central- och Sydamerika; i Europa ses den bara som sällsynt gäst. Trots namnet står den närmare gluttsnäppan än mindre gulbena. Den har påträffats som sällsynt gäst även i Sverige.

Visste du det här?

  • Trots namnet är större gulbena inte närmast släkt med mindre gulbena utan med gluttsnäppan.
  • Ungarna lämnar boet redan inom ett dygn efter kläckningen.

Läte

Lockläte

Fakta om arten

Kännetecken

Stor, långbent snäppa med klart gula ben och lång, svagt uppåtböjd näbb som är längre än huvudet. Ovansidan är mörkgrå med ljusa prickar och bröstet tätt mörkfläckigt; i flykten syns vit, fyrkantig övergump. Skiljs från mindre gulbena på större storlek och längre, kraftigare och svagt uppåtböjd näbb.

Familj

Scolopacidae

Storlek

Mellanstor (trast)

Färger

grå, vit, brun, gul, svart

Om livsmiljön

Häckar på mossar och myrar nära vatten i den nordliga taigan. Övervintrar vid kuster och andra våtmarker i varmare delar av Amerika.

Föda

Främst insekter och småfisk, men även kräftdjur, maskar och snäckor. Födosöker aktivt i grunt vatten och kan jaga småfisk i korta rusningar.

Beteende

Vadar aktivt i grunt vatten och är vaksam och högljudd; i flykten hörs ofta ett kraftigt, trestavigt lockläte. Häckar på marken i myrmark med väl dolda bon, och ungarna lämnar boet inom ett dygn efter kläckningen.

Källor

Upptäck också