Snösiska

Snösiska

Acanthis hornemanni

Känn igen snösiska på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Vanlig

Snösiskan är en liten siskefink med påfallande blek, ”frostig” fjäderdräkt och liten, triangelformad näbb. Den häckar cirkumpolärt allra längst norrut, från Grönland och angränsande Kanada till arktiska delar av Eurasien, i Skandinavien i de nordligaste fjälltrakterna. Vintertid stannar den ofta långt norrut men kan vissa år röra sig söderut. Arten har länge varit föremål för taxonomisk diskussion och behandlas av vissa auktoriteter som en del av gråsiskan. I Sverige häckar snösiskan i de nordligaste delarna av fjällkedjan.

Visste du det här?

  • Snösiskan hör till de finkfåglar som ofta övervintrar mycket långt norrut, tack vare att den lever av frön även i sträng kyla.
  • Den är påfallande ljus och svagt streckad jämfört med gråsiskan, vilket gör att den ofta ser ”snöglänsande” ut.

Fakta om arten

Kännetecken

Mycket ljus siska med fint streckad ovansida, ofta ostreckad vit övergump och nästan ostreckade, vita flanker; röd panna och liten svart haklapp. Näbben är liten och kort, vilket ger ett ”intryckt” ansikte. Hanen har svagt rosa bröst. Skiljs från gråsiska genom blekare helhetsintryck, vitare övergump och svagare flankstreck.

Familj

Fringillidae

Storlek

Liten (gråsparv)

Färger

vit, röd, grå, brun, svart

Om livsmiljön

Arktisk tundra och gles busk- och björkmark i de nordligaste områdena, fjällnära miljöer.

Föda

Främst frön, särskilt från björk, samt olika ogräsfrön; under häckningstid tillkommer insekter, som troligen dominerar i ungarnas föda.

Beteende

Rörlig och klängvillig när den äter frön i tunna grenar; vintertid bildar den kringströvande flockar, ibland blandade med andra siskor. Boet byggs nära marken; honan lägger 4–6 blåaktiga, brunfläckiga ägg och ruvar i omkring 10–12 dagar, och ungarna blir flygga efter cirka 12–13 dagar.

Källor

Upptäck också