Mongolfink

Mongolfink

Bucanetes mongolicus

Känn igen mongolfink på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Ganska sällsynt

Mongolfinken är en liten, långvingad fink som påminner om ökentrumpetaren. Den häckar i karga bergstrakter från östra Turkiet till Mongoliet, ofta över 2 000 meters höjd, och ses mest på marken. Beståndet bedöms som stabilt och arten klassas som livskraftig.

Visste du det här?

  • Sveriges första mongolfink sågs i Venjan i Dalarna i oktober 2020.
  • DNA-studier visar att mongolfinken är systerart till ökentrumpetaren, och den placeras numera i samma släkte, Bucanetes.

Fakta om arten

Kännetecken

Liten, sandbrun fink med mindre, gul- till gråbrun näbb än ökentrumpetaren, tydligare vit vingteckning och hos hanen en diskret rosa anstrykning på ansikte, bröst och vingar. Ryggen är svagt streckad.

Familj

Fringillidae

Storlek

Liten (gråsparv)

Färger

brun, grå, röd

Om livsmiljön

Karg, glest bevuxen bergsterräng i sydvästra och centrala Asien, oftast över 2 000 meters höjd; efter häckningen även lägre höjdlägen.

Föda

Frön och andra växtdelar, ibland kompletterat med små insekter, särskilt under häckningen.

Beteende

Sjunger en upprepad, melodisk strof och har ett stigande lockläte i flykten. Ses ofta på marken eller flygande i små flockar, bygger boet på marken och är ganska orädd. Stannfågel i många bergsområden men kan efter häckningen dra ned till lägre nivåer.

Källor

Upptäck också